Pierniczki

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

159 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

3 sztuki

0.5 kilograma

0.5 łyżeczki

0.5 szklanki

0.5 kilograma

3 łyżeczki

2 opakowania

0.5 kilograma

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podgrzać powoli miód, cukier i Kasię. Masa musi być bardzo gorąca, ale nie może się zagotować.

Krok 2

Odstawić do ostygnięcia.

Krok 3

Gdy będzie letnia, dodać stopniowo wyrabiając ręką mąkę, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, sól i przyprawy.

Krok 4

Ciasto starannie wyrobić, ulepić kulę i włożyć do kamionkowego garnka, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 3-4 tygodnie.

Krok 5

Dojrzałe ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować i włożyć do natłuszczonych foremek.

Krok 6

Piec 10 minut w temp. 180 stopni.

Krok 7

Pierniki należy upiec 4-5 dni wcześniej, bo zaraz po upieczeniu są twarde i trzeba czasu, aby skruszały. Najlepiej w zamkniętym pojemniku.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej