Pierniczki

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

116 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

1 szczypta

200 gramów

500 gramów

1 łyżeczka

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miód gotujemy z cukrem i przyprawami, schładzamy i łączymy z mąką, sodą, jajkiem i Kasią.

Krok 2

Wyrabiamy dokładnie i na noc do lodówki.

Krok 3

Jak ciasto odleży swoje, małe porcje rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy pierniczki foremkami.

Krok 4

Pieczemy na złoto.

Krok 5

Po wystudzeniu wrzucamy do puszek.

Krok 6

Przed świętami wyciągamy i dajemy pociechom do zdobienia :)

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej