Pierniczki

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

76

63 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

300 gramów

100 gramów

1 łyżka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miód rozgrzać, mąkę wsypać do miseczki - zrobić dołek i wlać miód, wymieszać.

Krok 2

Dodać resztę składników i wyrobić ciasto.

Krok 3

Rozwałkować i wykrawać różnorodne ciasteczka w zależności od przeznaczenia. Ja robiłam na święta ale nie zapomniałam o serduszku :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pierniczki
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PierniczkiPierniczki

Pieczenie może być zabawą, w którą zaangażujesz rodzinę i przyjaciół. Wykrajanie kształtów ciastek i ich późniejsze dekorowanie (polewami i kolorowymi posypkami) może stanowić propozycję na miłe spędzenie czasu. Pierniczki z powyższego przepisu warto przygotować nie tylko na Boże Narodzenie. Ich najważniejszym składnikiem jest miód, który nadaje im słodkiego smaku. Dobrze sprawdzi się np. akacjowy lub wielokwiatowy. Pamiętaj, aby ciastka podawać dopiero wtedy, gdy wystygną. Będą dobrze komponować się ze świeżo zaparzoną kawą lub herbatą. Możesz również maczać je w gorącej czekoladzie. Warto przechowywać je w szklanym słoju – dzięki temu zachowają świeżość przez długi czas. Możesz do niego włożyć kawałek ususzonej skórki od jabłka lub mandarynki – taki zabieg sprawi, że ciastka dodatkowo zmiękną. Ich nadmiar spakuj do ozdobnych papierowych torebek – nadadzą się na mały upominek dla znajomych. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na smaczne pierniczki, które zadowolą miłośników słodkich przekąsek.