Pierniczki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

56

746 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

765 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1055 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

50 gramów

200 gramów

200 gramów

450 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

40 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miód, Kasię i cukier rozpuścić na patelni z łyżką wody.

Krok 2

Dodaj przyprawę do pierników.

Krok 3

Całość zagotuj, a następnie ostudź.

Krok 4

Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia, dodaj jajko i masę z patelni.

Krok 5

Składniki zagnieć na elastyczne ciasto, posyp mąką i zawiń w folię aluminiową.

Krok 6

Odstaw do lodówki na kilka dni. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj ciasto na placek grubości 5 mm, w którym foremkami wycinaj pierniczki.

Krok 7

Piecz je 10-15 minut w temperaturze 190°C.

Krok 8

Ostudzone pierniczki udekoruj podgrzanymi w kąpieli wodnej lukrami.

7

Opinie o przepisie

  • Kacper Dudek

    Kacper Dudek, 17.12.2017

    pyszotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • zuzumania nycz

    zuzumania nycz, 15.12.2017

    wyszły przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Tusk

    Michał Tusk, 28.12.2016

    przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Kawalec

    Monika Kawalec, 17.12.2015

    Bardzo smaczne dzięki za przepis Polecam Wszystkim

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Redakcja Moje Ciasto

    Redakcja Moje Ciasto, 14.12.2015

    Witamy, rzeczywiście wkradł się błąd. Bardzo dziękujemy za czujność, właściwa ilość to oczywiście 40 g :) Pozdrawiamy, Redakcja Moje Ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Ban

    Anna Ban, 08.12.2015

    Mam duze wątpliwości co do ilości kakao, aż 400g???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Oliwia Żebrak

    Oliwia Żebrak, 28.11.2015

    narazie przepisałam sobie przepis ale jeszccze go nie wyprubowałam nie wiem czy będą dobre czy nie ! :]

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PierniczkiPierniczki

Pierniczki to popularne bożonarodzeniowe słodkości, które możesz wykonać razem ze swoimi najbliższymi. Gotowe ciasto posmaruj rozmąconym jajkiem, podziel na porcje i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach (podczas pieczenia będą stopniowo rosnąć). Należy je piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Tuż po wyjęciu będą miękkie, ale z czasem zaczną twardnieć. Przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jeżeli planujesz powiesić pierniczki na choince, tuż po upieczeniu zrób w nich niewielkie dziurki i przewlecz przez nie np. cienką wstążkę lub nitkę. Do dekoracji pierniczków najlepiej wykorzystać lukier, który wykonasz z białka utartego z cukrem pudrem. Powinien być na tyle gęsty, by przygotowane z niego wzorki nie rozlewały się po ciastkach. Następnie wykonaj rożek z papieru do pieczenia lub posłuż się gotowym rękawem cukierniczym. Twórz świąteczne wzory i dekoruj wypieki wedle uznania. Przydadzą się do tego także kolorowe polewy, posypki i cukierki. Smacznego.