Pierniczki

- Krok 1Miód, Kasię i cukier rozpuścić na patelni z łyżką wody.
- Krok 2Dodaj przyprawę do pierników.
- Krok 3Całość zagotuj, a następnie ostudź.
- Krok 4Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia, dodaj jajko i masę z patelni.
- Krok 5Składniki zagnieć na elastyczne ciasto, posyp mąką i zawiń w folię aluminiową.
- Krok 6Odstaw do lodówki na kilka dni. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj ciasto na placek grubości 5 mm, w którym foremkami wycinaj pierniczki.
- Krok 7Piecz je 10-15 minut w temperaturze 190°C.
- Krok 8Ostudzone pierniczki udekoruj podgrzanymi w kąpieli wodnej lukrami.

Pierniczki
Pierniczki to popularne bożonarodzeniowe słodkości, które możesz wykonać razem ze swoimi najbliższymi. Gotowe ciasto posmaruj rozmąconym jajkiem, podziel na porcje i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach (podczas pieczenia będą stopniowo rosnąć). Należy je piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Tuż po wyjęciu będą miękkie, ale z czasem zaczną twardnieć. Przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jeżeli planujesz powiesić pierniczki na choince, tuż po upieczeniu zrób w nich niewielkie dziurki i przewlecz przez nie np. cienką wstążkę lub nitkę. Do dekoracji pierniczków najlepiej wykorzystać lukier, który wykonasz z białka utartego z cukrem pudrem. Powinien być na tyle gęsty, by przygotowane z niego wzorki nie rozlewały się po ciastkach. Następnie wykonaj rożek z papieru do pieczenia lub posłuż się gotowym rękawem cukierniczym. Twórz świąteczne wzory i dekoruj wypieki wedle uznania. Przydadzą się do tego także kolorowe polewy, posypki i cukierki. Smacznego.