Pierniczki

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

23 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

4 szklanki

1.5 szklanki

7 łyżek

4 sztuki

2 łyżeczki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miód podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż przybierze postać płynną.

Krok 2

Mąkę przesiewamy na stolnicę, tworząc kopiec z dziurą w środku, do której wlewamy miód, wyrabiamy ciasto, dodajemy resztę składników do ciasta.

Krok 3

Zagniatamy.

Krok 4

Rozwałkowujemy ciasto o grubości około 0.5 cm, wycinamy pierniczki.

Krok 5

Przed pieczeniem można posypać migdałami, goździkami, maczkiem itp., lub po pieczeniu, gdy ostygną, dekorować pisakami.

Krok 6

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 10 minut. Odstawiamy w (najlepiej) kamienny garnek do zmięknięcia

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pierniczki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PierniczkiPierniczki

Pachnące miodem pierniczki, które ozdabia się na rozmaite sposoby, to popularny świąteczny specjał. Do ciasta na pierniczki dodaje się stopiony miód, dzięki czemu nabierają one charakterystycznego, delikatnego smaku. Wycina się je najczęściej przy użyciu specjalnych foremek, ale można też użyć do tego literatki i ozdobić ciastka, nacinając je nożem. Przed pieczeniem posypuje się je goździkami, migdałami, makiem lub orzechami. Po wyjęciu pierniczków z piekarnika i ostygnięciu można również dekorować je pisakami spożywczymi, lukrem lub czekoladową polewą. Wówczas sprawdzą się też różnego rodzaju posypki, cukrowe perełki lub starta czekolada. Jeśli chcesz, aby pierniczki były smaczne i miękkie na święta, przygotuj je wcześniej i odstaw w zamkniętym naczyniu. Ciastka wykorzystaj także jako świąteczną dekorację. Przed pieczeniem zrób dziurkę w wyciętej formie na przeciągnięcie wstążki lub sznurka, a po upieczeniu i udekorowaniu powieś pierniczki na choince lub stroiku. Będą również apetycznie wyglądały w przezroczystym słoju. Przygotuj je według tego przepisu!