Pierniczki

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

17 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

200 gramów

50 gramów

200 gramów

50 gramów

400 gramów

2 opakowania

4 sztuki

150 gramów

2 łyżeczki

5 łyżek

3 łyżeczki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

150g cukru przepalić na karmel, rozprowadzić w nim sparzoną kawę (bez fusów).

Krok 2

Osobno zagotować Kasię, smalec, miód i przyprawę do pierników.

Krok 3

Dodać karmel z kawą.

Krok 4

Wszystko zagotować.

Krok 5

Ten rozczyn wylać na mąkę z solą i wymieszać łyżką.

Krok 6

Gdy ostygnie, dodać 4 roztrzepane jajka z 200 g cukru.

Krok 7

Na końcu dodać 2 łyżeczki amoniaku rozpuszczonego w gorącym mleku.

Krok 8

Ciasto wyrobić i pozostawić do następnego dnia.

Krok 9

Następnego dnia wykroić pierniczki i upiec je.

Krok 10

Polukrować gdy wystygną. Smacznego! :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pierniczki miodowe
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej