Pierniczki

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

78 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

1 sztuka

2 łyżeczki

1 łyżeczka

300 gramów

500 gramów

1 łyżeczka

100 gramów

2 łyżeczki

50 gramów

1 łyżeczka

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miód podgrzej, wymieszaj go z mąką, miękką Kasią, cukrem, jajkiem i resztą składników.

Krok 2

Odłóż na godzinę do lodówki.

Krok 3

Następnie cienko rozwałkowuj porcję ciasta (żeby się nie przyklejało do stolnicy posypuj ją mąką).

Krok 4

Wykrawaj pierniczki (jeśli chcesz je później powiesić na choince, nie zapomnij wyciąć małych otworków), układaj je na blasze z papierem do pieczenia.

Krok 5

Gotowe pierniczki dekoruj kolorowym lukrem i ozdobami. Najlepiej smakują po upływie około 2 tygodni

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej