Pierniczki

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

55 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

2 sztuki

25 gramów

50 dekagramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

5 łyżeczek

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondelku rozpuszczamy Kasię z miodem, przyprawą do piernika i cukrem.

Krok 2

Odstawić do wystudzenia.

Krok 3

Na blacie wysypujemy przesianą przez sitko mąkę, kakao i proszek do pieczenia.

Krok 4

Dodać ostudzoną Kasię i jajka.

Krok 5

Dokładnie zagnieść.

Krok 6

Ulepić kulę i odstawić na 2 godz. do lodówki.

Krok 7

Odkrawać plastry ciasta i rozwałkowywać na ok. 5 mm na podsypanym mąką blacie.

Krok 8

Wycinać kształty pierniczków.

Krok 9

Piec w 180 st. C przez ok 10-15 min. w zależności od grubości pierniczków.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej