PIERNICZKI

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

66 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

4 sztuki

1 szczypta

0.5 szklanki

0.5 szklanki

500 gramów

3 łyżeczki

1 sztuka

1 kilogram

1 opakowanie

1 szklanka

1 łyżka

0.5 szklanki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miód, cukier i Kasię włożyć do garnka o grubym dnie, powoli podgrzewać stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą, odstawić z gazu, dodać bakalie oraz przyprawy, wymieszać.

Krok 2

Do dużej miski wrzucić większość przesianej mąki, jaja, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, kakao i wymieszać.

Krok 3

Po chwili dodać lekko przestudzoną masę z Kasi i miodu, ponownie wymieszać. Na końcu, gdy masa jest już jednolita, dodać pozostałą mąkę i wymieszać.

Krok 4

Ciasto przykryć lnianą ściereczką - powinno oddychać. Odstawić na kilka tygodni w chłodne miejsce, aby dojrzewało. Ciasto kiedy odpoczywa, zmieni konsystencję z lepkiej i luźnej na zwięzłą i twardawą. Po ok. 6 tygodniach można przystąpić do pieczenia pierniczków.

Krok 5

Ciasto wałkować, lekko podsypując mąką, na ok. 0,5 cm, wykrawać pierniczki. Pierniczki tuż przed włożeniem do piekarnika smarować jajkiem rozmąconym z mlekiem.

Krok 6

Piec w 160-170°C przez ok. 10 minut, w zależności od wielkości i piekarnika. Kiedy wyjmujemy gotowe pierniczki z piekarnika, ich brzeg powinien być już twardy, a środek pozostawać jeszcze miękki, wtedy powinny zachować miękkość po ostygnięciu.

Krok 7

Gdyby jednak były zbyt twarde, to do puszki z piernikami należy włożyć na kilka dni cząstki jabłek i przemieszać kilkakrotnie.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej