Pierniczki

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

35 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

4 łyżki

0.5 szklanki

1 opakowanie

2 szklanki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Roztopić miód i cukier.

Krok 2

Po wystudzeniu dodać resztę składników i wyrobić ciasto.

Krok 3

Odstawić na 1h.

Krok 4

Wałkować na cienkie placki.

Krok 5

Przy pomocy foremek wyciąć różne kształty ciastek.

Krok 6

Piec w 180 stopniach ok. 20 minut. Najlepiej smakują jak poleżą w spiżarni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PierniczkiPierniczki

Pierniczki to jedna z najpopularniejszych bożonarodzeniowych słodkich przekąsek. Do ich przygotowania warto zaangażować całą rodzinę i uczynić z tego wspólny, coroczny rytuał. Pierniczki najlepiej przyrządzić kilka dni przed świętami, a następnie zamknąć je w metalowym, szczelnym naczyniu – tuż po upieczeniu mogą być zbyt twarde. Z czasem jednak staną się odpowiednio miękkie i kruche. Aby je przygotować, najpierw połącz wszystkie niezbędne składniki i wyrób jednolite ciasto. Następnie wytnij kształty – choinki, bałwanki, aniołki. Możesz to zrobić za pomocą foremek lub tworzyć radełkiem własne fantazyjne wzory. Po upieczeniu udekoruj pierniczki lukrem. Jeżeli chcesz, posmaruj nim całą powierzchnię pierniczków, posługując się tradycyjnym lub silikonowym pędzelkiem. Do dekoracji możesz wykorzystać także polewy o ulubionych smakach, daktyle, orzechy włoskie, rodzinki, wiórki kokosowe, draże czy kolorowe posypki. Wszystko zależy od Twojej fantazji. Gotowe wypieki zawieś na choince lub zapakuj jako gwiazdkowy prezent.