Pierniczki

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

280 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

4 łyżki

3.5 szklanki

1 łyżeczka

4 sztuki

1 łyżeczka

2 opakowania

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierwsze cztery produkty rozpuścić na ogniu w garnku i ostudzić.

Krok 2

Do ostudzonej masy dodać mąkę, sodę, żółtka, proszek i sodę.

Krok 3

Wyrobić ciasto i zostawić na 1-2 godziny.

Krok 4

Rozwałkować na grubość 1cm i wykrawać pierniczki.

Krok 5

Rozkładać pierniczki na wysmarowaną blaszkę "Kasią", popędzlować każdy rozmąconym jajkiem i kłaść połówki orzechów włoskich lub płatków migdałowych.

Krok 6

Piec 15 minut w 180 stopniach.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej