Pierniczki babci Helenki

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

100 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

25 dekagramów

1 sztuka

25 dekagramów

50 dekagramów

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki posiekać nożem na stolnicy.

Krok 2

Zagnieść i dokładnie wyrobić ciasto.

Krok 3

Zawinąć w ściereczkę i wstawić na około 5 dni do lodówki na dolna półkę.

Krok 4

Wałkować i wykrawać foremkami ciasteczka.

Krok 5

Układać na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Krok 6

Przechowywać szczelnie zamknięte, aż skruszeją.

Krok 7

Lukrować, dekorować według uznania.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej