Pierniczki Babci Heleny

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 kilogramy

10 sztuk

3 dekagramy

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

1 kilogram

1 kilogram

5 dekagramów

1.5 kilograma

1 opakowanie

25 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W przepalony cukier włożyć Kasię i smalec, wsypać cukier, miód, dobrze rozpuścić, wylać na miskę.

Krok 2

Trochę przestudzić, wsypać mąkę, sodę oczyszczoną, przyprawy, jajka.

Krok 3

Wszystko dobrze wyrobić i upiec pierniczki.

Krok 4

Po wystudzeniu polukrować. P.S. Wyrobienie ciasta na początku sprawia trochę trudności, ale smak pierników rekompensuje wszystko :)

Krok 5

Najlepiej upiec je co najmniej 2 tygodnie wcześniej i zamknąć w metalowej puszcze. Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierniczki Babci Heleny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierniczki Babci Heleny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierniczki Babci Heleny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierniczki Babci Heleny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierniczki Babci Heleny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierniczki Babci Heleny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierniczki Babci Heleny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej