Pierniczki Babci Heleny

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 kilogramy

10 sztuk

3 dekagramy

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

1 kilogram

1 kilogram

5 dekagramów

1.5 kilograma

25 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W przepalony cukier włożyć Kasię i smalec, wsypać cukier, miód, dobrze rozpuścić, wylać na miskę.

Krok 2

Trochę przestudzić, wsypać mąkę, sodę oczyszczoną, przyprawy, jajka.

Krok 3

Wszystko dobrze wyrobić i upiec pierniczki.

Krok 4

Po wystudzeniu polukrować. P.S. Wyrobienie ciasta na początku sprawia trochę trudności, ale smak pierników rekompensuje wszystko :)

Krok 5

Najlepiej upiec je co najmniej 2 tygodnie wcześniej i zamknąć w metalowej puszcze. Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierniczki Babci Heleny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierniczki Babci Heleny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierniczki Babci Heleny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierniczki Babci Heleny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierniczki Babci Heleny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierniczki Babci Heleny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierniczki Babci Heleny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej