Pierniczki na choinkę

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

268 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 opakowania

0.33 szklanki

0.5 szklanki

3 łyżki

1 sztuka

2 szklanki

1 łyżeczka

0.33 łyżeczki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondelku rozpuszczamy miód, Kasię i cukier.

Krok 2

Dodajemy jajko i powidła śliwkowe, mieszamy.

Krok 3

Jak wystygnie, dodajemy proszek, sodę i przyprawę, mieszamy i powoli dodajemy mąkę.

Krok 4

Gdy będzie gotowe o odpowiedniej konsystencji i nie będzie się kleić do rąk, rozwałkowujemy je na 0,5 cm.

Krok 5

Później wycinamy foremkami rożne kształty.

Krok 6

Robimy dziurki na nitki do powieszenia.

Krok 7

Pieczemy w 180 stopniach.

Krok 8

Po upieczeniu ozdabiamy, miodem makiem, lukrem, rodzynkami itp.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierniczki na choinkę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierniczki na choinkę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierniczki na choinkę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierniczki na choinkę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierniczki na choinkę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierniczki na choinkę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierniczki na choinkę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pierniczki
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierniczki na choinkęPierniczki na choinkę

Zastanawiasz się nad smacznymi ciastkami, które sprawdzą się na święta? Koniecznie przygotuj pierniczki z tego przepisu, które nie tylko wspaniale smakują, ale mogą również stanowić ozdobę choinki. Ich przygotowanie nie jest szczególnie trudne, wszystkie składniki wystarczy połączyć w spójną masę. Idealną konsystencję ciasta rozpoznasz po tym, że nie będzie kleiło się do rąk. Tak przygotowane starannie rozwałkuj i wycinaj z niego dowolne, świąteczne kształty. Pamiętaj o tym, by w każdym z pierniczków zrobić dziurkę – przez nią później przeciągniesz nitkę lub tasiemkę, która umożliwi powieszenie ciastek na choince. Gotowe warto odpowiednio przyozdobić. W tym celu użyj lukru królewskiego, który przyrządza się z cukru pudru i ubitych białek jaj, które zapewniają mu intensywnie białą barwę. Opcjonalnie możesz dodać do niego niewielką ilość barwnika spożywczego, w zależności od pożądanego koloru. Do ozdabiania używaj również miodu, maku, rodzynków czy kolorowych posypek cukierniczych. Koniecznie sprawdź nasz przepis na smaczne i proste w przygotowaniu pierniczki na choinkę.