Pierniczki na choinkę

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 dekagramów

0.5 szklanki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 opakowanie

2 łyżeczki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 2

Miód roztopić z margaryną i połączyć z przyprawą do pierników w rondelku.

Krok 3

Zrobić karmel (gotować składniki, aż się troszkę zrumieni), dodać do miodu.

Krok 4

Całość studzimy.

Krok 5

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy ostudzoną masę.

Krok 6

Cały czas ucierając, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, śmietanę i mąkę.

Krok 7

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta.

Krok 8

Wszystko dokładnie mieszamy i wyrównujemy.

Krok 9

Wierzch ciasta posypujemy mąką i zostawiamy na noc w lodówce, żeby stężało.

Krok 10

Nazajutrz wałkujemy ciasto na grubość 0,5 cm i wycinamy dowolne kształty.

Krok 11

Układamy na natłuszczonej blasze, smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy w 180 stopniach, aż się zrumienią.

Krok 12

Po wystygnięciu polukrować i ozdobić.

Krok 13

Pierniczki są pyszne, delikatne. Można je upiec wcześniej i przechowywać w pojemniku, do którego wkładamy połówkę jabłka rozcięciami do góry, wtedy nie wyschną i będą bardzo aromatyczne.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierniczki na choinkę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierniczki na choinkę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierniczki na choinkę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierniczki na choinkę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierniczki na choinkę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierniczki na choinkę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierniczki na choinkę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej