Pierniczki Świąteczne

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij
Pierniczki Świąteczne

Składniki

500 gramów

100 gramów

150 gramów

100 gramów

3 sztuki

1 sztuka

2 łyżeczki

1 łyżka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie sypkie składniki wymieszać z mąką, następnie dodać stopioną Kasię z miodem i jajkiem.

Krok 2

Wyrobić gładkie ciasto, zawinąć je w folię i na kilka godzin włożyć do lodówki, najlepiej do następnego dnia.

Krok 3

Ciasto rozwałkować na równy placek, wykroić ciastka o różnych kształtach i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli pierniczki w trakcie pieczenia nie rosną, należy podnieść temperaturę, zaś jeżeli pękają, pieczenie jest zbyt szybkie.

Krok 4

Po upieczeniu należy pierniczki potrzeć jajkiem rozbełtanym z odrobiną soku z cytryny, będą wówczas gładkie i błyszczące.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierniczki Świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierniczki Świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierniczki Świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierniczki Świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierniczki Świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierniczki Świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierniczki Świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierniczki ŚwiątecznePierniczki Świąteczne

Przygotowywanie pierniczków na Boże Narodzenie to w wielu domach niemal rytuał. Intensywny, korzenny zapach tych ciasteczek to w końcu jedna z oznak zbliżających się świąt. Ich przygotowanie najlepiej zacznij dzień wcześniej. Jeśli się jednak spieszysz, wystarczy nawet kilka godzin. Rozwałkuj je na niezbyt grube placki i wycinaj z nich dowolne kształty – nie ograniczaj się tylko do tych z gotowych foremek. Twórz własne – choinki, serca, bombki, dzwonki. Po upieczeniu ostudź je na kratce. Będą dość twarde przez dodatek miodu, zmiękną jednak z czasem. Jeśli chcesz przyspieszyć ten proces, zamknij je w metalowej puszce. Pierniczki udekoruj wedle upodobań, np. lukrem królewskim, kolorowymi posypkami, wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami włoskimi, migdałami lub kolorowymi czekoladowymi drażetkami. Ładnie będą wyglądały również bez dekoracji, posmarowane jedynie jajkiem i sokiem z cytryny – ich powierzchnia będzie wtedy gładka i błyszcząca. Skorzystaj z naszego przepisu na te smaczne pierniczki.