Pierniczki Świąteczne

- Krok 1Wszystkie sypkie składniki wymieszać z mąką, następnie dodać stopioną Kasię z miodem i jajkiem.
- Krok 2Wyrobić gładkie ciasto, zawinąć je w folię i na kilka godzin włożyć do lodówki, najlepiej do następnego dnia.
- Krok 3Ciasto rozwałkować na równy placek, wykroić ciastka o różnych kształtach i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli pierniczki w trakcie pieczenia nie rosną, należy podnieść temperaturę, zaś jeżeli pękają, pieczenie jest zbyt szybkie.
- Krok 4Po upieczeniu należy pierniczki potrzeć jajkiem rozbełtanym z odrobiną soku z cytryny, będą wówczas gładkie i błyszczące.
Przygotowywanie pierniczków na Boże Narodzenie to w wielu domach niemal rytuał. Intensywny, korzenny zapach tych ciasteczek to w końcu jedna z oznak zbliżających się świąt. Ich przygotowanie najlepiej zacznij dzień wcześniej. Jeśli się jednak spieszysz, wystarczy nawet kilka godzin. Rozwałkuj je na niezbyt grube placki i wycinaj z nich dowolne kształty – nie ograniczaj się tylko do tych z gotowych foremek. Twórz własne – choinki, serca, bombki, dzwonki. Po upieczeniu ostudź je na kratce. Będą dość twarde przez dodatek miodu, zmiękną jednak z czasem. Jeśli chcesz przyspieszyć ten proces, zamknij je w metalowej puszce. Pierniczki udekoruj wedle upodobań, np. lukrem królewskim, kolorowymi posypkami, wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami włoskimi, migdałami lub kolorowymi czekoladowymi drażetkami. Ładnie będą wyglądały również bez dekoracji, posmarowane jedynie jajkiem i sokiem z cytryny – ich powierzchnia będzie wtedy gładka i błyszcząca. Skorzystaj z naszego przepisu na te smaczne pierniczki.