Pierniczki walentynkowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

42 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

0.25 kilograma

0.25 kilograma

2 łyżeczki

2 sztuki

1 łyżka

5 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wsypujemy do garnka, dodajemy sodę.

Krok 2

W rondelku rozgrzewamy miód, Kasię i przyprawę do piernika - powinna być gorąca, na granicy wrzenia.

Krok 3

Gorący miód wlewamy do mąki, mieszamy.

Krok 4

Trochę ostudzić.

Krok 5

Dodać cukier i jajka.

Krok 6

Wyrobić ciasto, najpierw łyżką, potem rękami, tak jak na pierogi. W razie potrzeby dodać mąkę, ciasto powinno być dość twarde.

Krok 7

Wałkować, wycinać, ozdabiać. przed lub po wypieczeniu.

Krok 8

Piec w temperaturze 180 – 200 stopni 10 do 15 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierniczki walentynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierniczki walentynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierniczki walentynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierniczki walentynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierniczki walentynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierniczki walentynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierniczki walentynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej