Składniki
1 kilogram
1 łyżka
700 gramów
100 gramów
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę wkładamy do garnka, wlewamy 2szklanki wody, kładziemy grzyby i 1 łyżkę masła . Gotujemy powoli przez 1 godz. Gdy kapusta stanie się miękka dodajemy bulion cielęcy Knorr
Krok 2
Następnie przesmażamy , ugotowaną kapustę i grzyby. Dodajemy nieco pieprzu.
Krok 3
Ostudzoną kapustę wraz z grzybami mielimy. Jak zwykle próbujemy, czy nic jej nie brakuje. Dodajemy tartą bułkę i w ten sposób mamy gotowy farsz.
Krok 4
Teraz robimy ciasto:) Przesianą mąkę formujemy w stożek z wgłębieniem pośrodku. Wlewamy do niego olej i wodę po trochu zarabiając. Kiedy powstanie spoista masa wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne.
Krok 5
Za pomocą szklanki wykrawamy w placku okrągłe placuszki.
Krok 6
Do takiego placuszka nakładamy farsz zostawiając wolne brzegi - ok. 3-4 mm. Ręką oprószoną mąką zlepiamy szczelnie pieróg. Za pomocą widelca ugniatamy końce Tak postępujemy aż do skończenia ciasta i farszu.
Krok 7
W dużym garnku gotujemy wodę z solą i łyżką oleju. Na wrzącą wodę wrzucamy kilkanaście pierogów, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką, aby nie przywarły do dna.Po wypłynięciu odcedzamy a następnie podsmażamy na patelni
Przepisy w Waszym wykonaniu
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi to jedno z popularniejszych dań, choć ich samodzielne przygotowanie może wydawać się skomplikowane. Jedną z ze szczególnie lubianych wersji tej potrawy są pierogi z kapustą i grzybami. To danie tak smaczne, że przygotowuje się je nie tylko na obiad, ale coraz częściej serwuje także jako przekąskę (także na zimno). Podawane z cebulką, smażonym boczkiem i słoniną w formie skwarków, czy też posypane ulubionymi ziołami, dobrze smakują zarówno gotowane, jak i smażone. Można je jeść same albo z rozmaitymi surówkami – np. z kiszonych ogórków i cebuli lub z marchewki z jabłkiem. Przy pierogach z kapustą i grzybami sprawdza się też ser, którym możemy je posypać. Smak kapusty i suszonych grzybów dobrze komponuje się np. ze startym oscypkiem. Chcesz stworzyć danie, które zasmakuje Twoim gościom? Szukasz pomysłu na pyszny obiad? Marzysz, by podczas Wigilii poczęstować bliskich pierogami własnego wyrobu? Z naszego przepisu dowiesz się, jak to zrobić.