Pierogi z kapustą i grzybami

Autor: laleczka20 laleczka20

ratingratingratingratingrating

2

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 łyżka

700 gramów

100 gramów

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę wkładamy do garnka, wlewamy 2szklanki wody, kładziemy grzyby i 1 łyżkę masła . Gotujemy powoli przez 1 godz. Gdy kapusta stanie się miękka dodajemy bulion cielęcy Knorr

Krok 2

Następnie przesmażamy , ugotowaną kapustę i grzyby. Dodajemy nieco pieprzu.

Krok 3

Ostudzoną kapustę wraz z grzybami mielimy. Jak zwykle próbujemy, czy nic jej nie brakuje. Dodajemy tartą bułkę i w ten sposób mamy gotowy farsz.

Krok 4

Teraz robimy ciasto:) Przesianą mąkę formujemy w stożek z wgłębieniem pośrodku. Wlewamy do niego olej i wodę po trochu zarabiając. Kiedy powstanie spoista masa wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne.

Krok 5

Za pomocą szklanki wykrawamy w placku okrągłe placuszki.

Krok 6

Do takiego placuszka nakładamy farsz zostawiając wolne brzegi - ok. 3-4 mm. Ręką oprószoną mąką zlepiamy szczelnie pieróg. Za pomocą widelca ugniatamy końce Tak postępujemy aż do skończenia ciasta i farszu.

Krok 7

W dużym garnku gotujemy wodę z solą i łyżką oleju. Na wrzącą wodę wrzucamy kilkanaście pierogów, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką, aby nie przywarły do dna.Po wypłynięciu odcedzamy a następnie podsmażamy na patelni

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi to jedno z popularniejszych dań, choć ich samodzielne przygotowanie może wydawać się skomplikowane. Jedną z ze szczególnie lubianych wersji tej potrawy są pierogi z kapustą i grzybami. To danie tak smaczne, że przygotowuje się je nie tylko na obiad, ale coraz częściej serwuje także jako przekąskę (także na zimno). Podawane z cebulką, smażonym boczkiem i słoniną w formie skwarków, czy też posypane ulubionymi ziołami, dobrze smakują zarówno gotowane, jak i smażone. Można je jeść same albo z rozmaitymi surówkami – np. z kiszonych ogórków i cebuli lub z marchewki z jabłkiem. Przy pierogach z kapustą i grzybami sprawdza się też ser, którym możemy je posypać. Smak kapusty i suszonych grzybów dobrze komponuje się np. ze startym oscypkiem. Chcesz stworzyć danie, które zasmakuje Twoim gościom? Szukasz pomysłu na pyszny obiad? Marzysz, by podczas Wigilii poczęstować bliskich pierogami własnego wyrobu? Z naszego przepisu dowiesz się, jak to zrobić.