PRZEPISY.PL
Pierogi z kapustą i grzybami  - autor: laleczka20
Autor: laleczka20

Pierogi z kapustą i grzybami

  • 90
  • 6
  • Łatwe
  • 0
4
osoby dodały do Mniamlisty
4
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • mąka pszenna1 kg
  • olej1 łyżka
  • kapusta kiszona700 gr
  • grzyby suszone 100 gr
  • bułka tarta3 łyżki
  • Krok 1

    Kapustę wkładamy do garnka, wlewamy 2szklanki wody, kładziemy grzyby i 1 łyżkę masła . Gotujemy powoli przez 1 godz. Gdy kapusta stanie się miękka dodajemy bulion cielęcy Knorr
  • Krok 2

    Następnie przesmażamy , ugotowaną kapustę i grzyby. Dodajemy nieco pieprzu.
  • Krok 3

    Ostudzoną kapustę wraz z grzybami mielimy. Jak zwykle próbujemy, czy nic jej nie brakuje. Dodajemy tartą bułkę i w ten sposób mamy gotowy farsz.
  • Krok 4

    Teraz robimy ciasto:) Przesianą mąkę formujemy w stożek z wgłębieniem pośrodku. Wlewamy do niego olej i wodę po trochu zarabiając. Kiedy powstanie spoista masa wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne.
  • Krok 5

    Za pomocą szklanki wykrawamy w placku okrągłe placuszki.
  • Krok 6

    Do takiego placuszka nakładamy farsz zostawiając wolne brzegi - ok. 3-4 mm. Ręką oprószoną mąką zlepiamy szczelnie pieróg. Za pomocą widelca ugniatamy końce Tak postępujemy aż do skończenia ciasta i farszu.
  • Krok 7

    W dużym garnku gotujemy wodę z solą i łyżką oleju. Na wrzącą wodę wrzucamy kilkanaście pierogów, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką, aby nie przywarły do dna.Po wypłynięciu odcedzamy a następnie podsmażamy na patelni

Więcej przepisów z tym produktem

Bulion cielęcy KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

57
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
590
osób dodało do Mniamlisty
15''
4
Łatwe
241
osób dodało do Mniamlisty
60''
6
Łatwe
4
osoby dodały do Mniamlisty
45''
4
Łatwe