Pierogi z kapustą i grzybami suszonymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z kapustą i grzybami

Autor: laleczka20

ratingratingratingratingrating

2

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 łyżka

700 gramów

100 gramów

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę wkładamy do garnka, wlewamy 2szklanki wody, kładziemy grzyby i 1 łyżkę masła . Gotujemy powoli przez 1 godz. Gdy kapusta stanie się miękka dodajemy bulion cielęcy Knorr

Krok 2

Następnie przesmażamy , ugotowaną kapustę i grzyby. Dodajemy nieco pieprzu.

Krok 3

Ostudzoną kapustę wraz z grzybami mielimy. Jak zwykle próbujemy, czy nic jej nie brakuje. Dodajemy tartą bułkę i w ten sposób mamy gotowy farsz.

Krok 4

Teraz robimy ciasto:) Przesianą mąkę formujemy w stożek z wgłębieniem pośrodku. Wlewamy do niego olej i wodę po trochu zarabiając. Kiedy powstanie spoista masa wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne.

Krok 5

Za pomocą szklanki wykrawamy w placku okrągłe placuszki.

Krok 6

Do takiego placuszka nakładamy farsz zostawiając wolne brzegi - ok. 3-4 mm. Ręką oprószoną mąką zlepiamy szczelnie pieróg. Za pomocą widelca ugniatamy końce Tak postępujemy aż do skończenia ciasta i farszu.

Krok 7

W dużym garnku gotujemy wodę z solą i łyżką oleju. Na wrzącą wodę wrzucamy kilkanaście pierogów, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką, aby nie przywarły do dna.Po wypłynięciu odcedzamy a następnie podsmażamy na patelni

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi to jedno z popularniejszych dań, choć ich samodzielne przygotowanie może wydawać się skomplikowane. Jedną z ze szczególnie lubianych wersji tej potrawy są pierogi z kapustą i grzybami. To danie tak smaczne, że przygotowuje się je nie tylko na obiad, ale coraz częściej serwuje także jako przekąskę (także na zimno). Podawane z cebulką, smażonym boczkiem i słoniną w formie skwarków, czy też posypane ulubionymi ziołami, dobrze smakują zarówno gotowane, jak i smażone. Można je jeść same albo z rozmaitymi surówkami – np. z kiszonych ogórków i cebuli lub z marchewki z jabłkiem. Przy pierogach z kapustą i grzybami sprawdza się też ser, którym możemy je posypać. Smak kapusty i suszonych grzybów dobrze komponuje się np. ze startym oscypkiem. Chcesz stworzyć danie, które zasmakuje Twoim gościom? Szukasz pomysłu na pyszny obiad? Marzysz, by podczas Wigilii poczęstować bliskich pierogami własnego wyrobu? Z naszego przepisu dowiesz się, jak to zrobić.