Pierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 1200 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Pierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkami

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

52

691 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

921 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1141 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 łyżek

2 sztuki

12 sztuk

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

8 łyżeczek

4 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Pierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkami - Krok 1

Krok 2

Pierś z kurczaka oraz pieczarki dokładnie oczyść i pokrój w kostkę. Dopraw przyprawą Knorr do złotego kurczaka.

Pierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkami - Krok 2

Krok 3

Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Bakłażana pokrój na średnie kawałki.

Pierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkami - Krok 3

Krok 4

Wlej na patelnię 1/3 szklanki wody i doprowadź ją do wrzenia, następnie wrzuć na nią cebulę i czosnek, a gdy cebula stanie się miękka, dorzuć kurczaka, pieczarki oraz bakłażana i duś ok. 7 minut. Możesz doprawić potrawę dowolnymi ziołami.

Pierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkami - Krok 4

Krok 5

Na sam koniec dodaj ugotowaną kaszę i duś całość pod przykryciem kolejne 10 minut, pamiętając o tym, żeby mieszać potrawkę, by kasza się nie przypaliła. Po wyporcjowaniu posyp potrawę pietruszką. Można serwować z dowolną surówką lub bez niej.

Pierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkami - Krok 5
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: witaminy D, witaminy C, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, potasu, fosforu i miedzi, żelaza, cynku, manganu i jodu.

1

Opinie o przepisie

  • Magdalena  Siminiak

    Magdalena Siminiak , 11.08.2019

    Bardzo dobre danie. szybko się robi łatwe i można zabrać do pracy w pojemniku.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkamiPierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkami

Przygotowując obiad na diecie, warto zadbać o to, by nie tylko dostarczał odpowiednią ilość kalorii, ale jednocześnie był zdrowy i smaczny. Pierś z kurczaka z kaszą pęczak, podana w formie gęstej potrawki, spełnia wszystkie te wymogi. To pożywne danie, urozmaicone dodatkiem cebuli, czosnku i bakłażana, możesz zaserwować posypane świeżą pietruszką albo kolendrą. Jego przyrządzanie zacznij od zamarynowania kurczaka razem z pieczarkami, które dzięki odpowiedniej mieszance przypraw nabiorą wyrazistego smaku. Cebulę i czosnek podduś w niewielkiej ilości wody, a następnie połącz z pozostałą częścią składników i czekaj, aż zmiękną, a mięso stanie się delikatne i soczyste. Na koniec dodaj ugotowaną kaszę i mieszając co chwilę, gotuj wszystko przez około 10 minut, aż smaki dobrze się przenikną. Pożywnego kurczaka z kaszą pęczak możesz serwować na różne sposoby, np. ze zdrową surówką z marchewki albo selera – ewentualnie z ogórkiem kiszonym. To fit danie, które pełne jest wartościowych składników odżywczych i smakuje wprost wybornie. Przekonaj się!