Dieta 1200 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Chleb z jajkiem i warzywami

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

9

166 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

197 osób wydrukowało

Pobierz pdf

165 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżeczki

1 sztuka

2 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Jajko ugotuj na twardo i pokrój w plasterki.

Chleb z jajkiem i warzywami - Krok 1

Krok 2

Pomidora opłucz pod bieżącą wodą, a potem pokrój go na plasterki.

Chleb z jajkiem i warzywami - Krok 2

Krok 3

Szczypiorek drobno posiekaj.

Chleb z jajkiem i warzywami - Krok 3

Krok 4

Chleb posmaruj Florą Original.

Chleb z jajkiem i warzywami - Krok 4

Krok 5

Ułóż na pieczywie jajko i pomidora, a na koniec posyp szczypiorkiem.

Chleb z jajkiem i warzywami - Krok 5
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: witaminy A, witaminy E, witaminy C, witaminy B6, potasu, fosforu i manganu, tiaminy, witaminy D, ryboflawiny, niacyny, witaminy B12, żelaza, cynku i miedzi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chleb z jajkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chleb z jajkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chleb z jajkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chleb z jajkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chleb z jajkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chleb z jajkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chleb z jajkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chleb z jajkiem i warzywamiChleb z jajkiem i warzywami

Kanapki z jajkiem i pomidorem na żytnim chlebie to klasyczny sposób na pożywne śniadanie. Jajka są produktami o dużej zawartości dobrze przyswajalnego białka, które zapewniają uczucie sytości – doskonale nadają się więc do zjedzenia na początku dnia. Posypane szczypiorkiem dodatkowo apetycznie prezentują się na talerzu, zyskują też przyjemny i wyrazisty posmak. Możesz ugotować je dzień wcześniej i schować na noc do lodówki, żeby oszczędzić czas rano i zjeść śniadanie tuż po przebudzeniu. Przygotowując fit kanapki, zacznij od posmarowania ich dobrym tłuszczem, np. wysokiej jakości margaryną, czyli taką, której głównymi składnikami są cenne oleje roślinne: olej rzepakowy, słonecznikowy i lniany – podkreślisz w ten sposób smak swojego dania. Kanapki z jajkiem, pomidorem i szczypiorkiem to zdrowe śniadanie, pełne witamin A (451 mcg, tzn. 56% DRWS), E (5,4 mg, tzn. 45% DRWS), C (48 mg, tzn. 60% DRWS) i B6 (0,42 mg, tzn. 30% DRWS), a także składników mineralnych, takich jak potas (800 mg, tzn. 40% DRWS) czy mangan (1,7 mg, tzn. 85% DRWS). Zapewnią Ci siłę na początek dnia pracy lub nauki, nie pomijaj ich więc w swojej diecie. Przygotuj apetyczne i pożywne kanapki według naszego przepisu. Życzymy miłego i smacznego dnia!