Sałatka z mozzarellą

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia | 1481.1 kJ / 354 Kcal | 18 % |
Tłuszcz | 23.3 g | 33 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 7 g | 35 % |
Węglowodany | 26.8 g | 10 % |
w tym cukry | 0.3 g | - |
Błonnik | 4.1 g | - |
Białko | 13.8 g | 28 % |
Sól | 0.9 g | 15 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 374 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 4 porcji. *** 1 Kcal = 4,184 kJ |
- Krok 1Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Sałatę porwij, a ogórka, pomidora i rzodkiewkę pokrój w kostkę.
- Krok 2Mozzarellę odsącz z zalewy i pokrój na kawałki. Połącz ze sobą wszystkie składniki.
- Krok 3Do całości dodaj oliwę z oliwek, sos sałatkowy Knorr Naturalnie Smaczne koperkowo-ziołowy i dokładnie wymieszaj.
- Krok 4Podawaj z chlebem chrupkim posmarowanym Florą Original.
Posiłek jest źródłem: witaminy A, witaminy E, witaminy C, potasu, wapnia, fosforu, manganu, witaminy D, tiaminy, ryboflawiny, witaminy B6, żelaza, cynku.
Sałatka z mozzarellą i warzywami to prosty sposób na dietetyczną zdrową kolację. Wybierz dobrej jakości włoską mozzarellę, najlepiej oryginalną z mleka bawolego. Do przyrządzenia jednej porcji fit sałatki wystarczy zaledwie ⅓ kulki – pokrój ją na nieduże kawałki i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Podziel sałatę (masłową albo rzymską), pokrój pomidora (słodkiego malinowego lub bawole serce o mięsistym miąższu), pół świeżego ogórka i dwie rzodkiewki. Dzięki nim fit sałatka z miękkim serem zyska chrupkie elementy i dostarczy aż 290 g warzyw, które są niezastąpionym źródłem witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Żeby połączyć całość i nadać jej wyrazistego smaku, polej sałatkę z mozzarellą z pomidorami sosem na bazie oliwy, najlepiej o smaku koperkowo-ziołowym z gorczycą – mozzarella jest delikatna w smaku, więc ziołowy sos będzie do niej wyśmienicie pasował. To pożywne danie skomponuje się np. z dwiema kromkami chrupkiego pieczywa. Zdrowa kolacja na diecie to ważny posiłek, dlatego koniecznie zapisz nasz przepis i wypróbuj go przy najbliższej okazji. Życzymy smacznego!