Pierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkami

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

55

heart
958 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1057 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1299 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 łyżek

2 sztuki

12 sztuk

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

8 łyżeczek

4 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Pierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkami - Krok 1

Krok 2

Pierś z kurczaka oraz pieczarki dokładnie oczyść i pokrój w kostkę. Dopraw przyprawą Knorr do złotego kurczaka.

Pierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkami - Krok 2

Krok 3

Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Bakłażana pokrój na średnie kawałki.

Pierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkami - Krok 3

Krok 4

Wlej na patelnię 1/3 szklanki wody i doprowadź ją do wrzenia, następnie wrzuć na nią cebulę i czosnek, a gdy cebula stanie się miękka, dorzuć kurczaka, pieczarki oraz bakłażana i duś ok. 7 minut. Możesz doprawić potrawę dowolnymi ziołami.

Pierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkami - Krok 4

Krok 5

Na sam koniec dodaj ugotowaną kaszę i duś całość pod przykryciem kolejne 10 minut, pamiętając o tym, żeby mieszać potrawkę, by kasza się nie przypaliła. Po wyporcjowaniu posyp potrawę pietruszką. Można serwować z dowolną surówką lub bez niej.

Pierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkami - Krok 5
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: witaminy D, witaminy C, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, potasu, fosforu i miedzi, żelaza, cynku, manganu i jodu.

1

Opinie o przepisie

  • Magdalena  Siminiak

    Magdalena Siminiak , 11.08.2019

    Bardzo dobre danie. szybko się robi łatwe i można zabrać do pracy w pojemniku.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Koktajl owocowy
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkamiPierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkami

Przygotowując obiad na diecie, warto zadbać o to, by nie tylko dostarczał odpowiednią ilość kalorii, ale jednocześnie był zdrowy i smaczny. Pierś z kurczaka z kaszą pęczak, podana w formie gęstej potrawki, spełnia wszystkie te wymogi. To pożywne danie, urozmaicone dodatkiem cebuli, czosnku i bakłażana, możesz zaserwować posypane świeżą pietruszką albo kolendrą. Jego przyrządzanie zacznij od zamarynowania kurczaka razem z pieczarkami, które dzięki odpowiedniej mieszance przypraw nabiorą wyrazistego smaku. Cebulę i czosnek podduś w niewielkiej ilości wody, a następnie połącz z pozostałą częścią składników i czekaj, aż zmiękną, a mięso stanie się delikatne i soczyste. Na koniec dodaj ugotowaną kaszę i mieszając co chwilę, gotuj wszystko przez około 10 minut, aż smaki dobrze się przenikną. Pożywnego kurczaka z kaszą pęczak możesz serwować na różne sposoby, np. ze zdrową surówką z marchewki albo selera – ewentualnie z ogórkiem kiszonym. To fit danie, które pełne jest wartościowych składników odżywczych i smakuje wprost wybornie. Przekonaj się!