Składniki
150 gramów
150 gramów
130 gramów
30 gramów
2 sztuki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
100 mililitrów
300 gramów
300 gramów
300 gramów
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
8 pierwszych składników umieść w misie miksera, zmiksuj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Możesz użyć końcówki do ubijania lub do ucierania. Ciasto przełóż do formy 21 cm lub większej i piecz w 170C do suchego patyczka, ok. 40 minut.
Krok 2
Z powyższego przepisu powinnaś otrzymać ok. 600 g ciasta. Wymieszaj je z Nutellą 300 g i mascarpone 300 g. Jeśli zmieniłaś ilości lub użyłaś innego ciasta niż z przepisu który Ci podałam, zachowaj proporcje 2:1:1 (ciasto:mascarpone:Nutella). Dodaj ulubione dodatki (orzechy, chrupiące kuleczki, praliny, liofilizowane maliny), wyrób ciasto i schłodź je w lodówce.
Krok 3
Jeśli chcesz zrobić klasyczne okrągłe cake popsy, odważ po ok. 35-40 g ciasta i ukulaj ręcznie równe popsy, schłodź je w lodówce przez ok. 2 godziny. Nie jest to konieczne, ale ułatwi Ci to dekorację. Zanurz patyczek w czekoladzie i wbij ostrożnie w kulkę. Kiedy czekolada mocująca patyczek zastygnie, zamocz popsy w czekoladzie. Pozwól, aby nadmiar spłynął z kulki. Odstaw na papier do pieczenia, udekoruj zanim czekolada całkowicie zastygnie i przełóż do mini papilotki.
Krok 4
Cake popsy przechowuj w lodówce. Z porcji ciasta wyjdzie ok. 30-35 okrągłych popsów. Powodzenia!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcej