Roladki z cukinii z mięsem mielonym - zawijane | Przepisy.pl pixel

Roladki z mięsem mielonym i cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

304

heart
1482 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

5975 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11650 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

500 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

100 gramów

1 pęczek

1 opakowanie

200 mililitrów

1 opakowanie

3 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż mielone mięso. Smaż aż odparują wszystkie soki, dodaj wtedy pomidory z puszki oraz Knorr Naturalnie smaczne - doprawi on sos do smaku oraz sprawi, że sos uzyska odpowiednią gęstość. Wymieszaj i gotuj około 3-4 minuty.

Roladki z mięsem mielonym i cukinią - Krok 1

Krok 2

Cukinię pokrój wzdłuż w cienkie plastry i oprósz solą. Gdy plastry cukinii zrobią się miękkie usuń sól płucząc warzywo pod bieżącą wodą.

Roladki z mięsem mielonym i cukinią - Krok 2

Krok 3

Plastry cukinii osusz, rozłóż na desce, nałóż łyżką mięsny sos, posyp z wierzchu tartym serem, w każdy zawijaniec włóż liść bazylii i całość zwiń. Cukinię zawiń dodatkowo w 3 centymetrowy pasek tortilli. Gotowe roladki układaj w żaroodpornym naczyniu.

Roladki z mięsem mielonym i cukinią - Krok 3

Krok 4

Całość piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 15 – 20 minut. Gotowe roladki podawaj z sosem czosnkowym. W tym celu wymieszaj jogurt z sosem czosnkowym Knorr do sałatek.

Roladki z mięsem mielonym i cukinią - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do środka cukinii możesz też włożyć kawałek pomidora lub pieczonej papryki.

14

Opinie o przepisie

  • U

    U , 16.05.2025

    wychodzi absolutnie super! Nie pamiętam, kiedy moje nastolatki tyle zjadły. Na zimno, na ciepło, na wynos i w domu. Obawiałam się, że to przypadkowy sukces więc podeszłam do tematu raz jeszcze: chciałam zrobić większe "rolki" i włożyłam pocięte tortille zwinięte z cukinią w blaszkę do muffinek, wypełniłam farszem i zapiekałam. Wyszyły monoporcje i były równie pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Ko

    Anna Ko , 17.03.2022

    Smaczne, owszem, ale smakiem nie różni się specjalnie od spaghetti. Ogólnie dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona

    Iwona , 21.07.2021

    Bardzo smaczne. Polecam. Robiłam dokładnie według przepisu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta  Witek

    Elżbieta Witek , 12.07.2018

    jutro mam zamiar wypróbować, skomentuje czy są super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aga Mikus

    Aga Mikus , 09.09.2017

    ALE TO MIĘSO Z TYM SOSEM ,POŁOŻY SIĘ NA CUKINI TO SIĘ ŁADNIE ZAWINIE,BO MI SIĘ ZDAJE ŻE SIĘ ROZSYPIE...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Gilowska

    Teresa Gilowska , 28.07.2016

    Zrobiłam w sosie pomidorowym z bazylia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Gilowska

    Teresa Gilowska , 28.07.2016

    Bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirka Dobrzyńska

    Mirka Dobrzyńska , 27.07.2016

    Wiem są pys,zne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Redmann

    Kasia Redmann , 27.07.2016

    Robilam i polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Stolarczyk

    Ewa Stolarczyk , 29.05.2016

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Adler

    Izabela Adler , 06.05.2016

    Robiłam są mega pyszne:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Ostrowska

    Grażyna Ostrowska , 26.04.2016

    Niebo w gębie jak mówi przysłowie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Gjejc

    Agnieszka Gjejc , 22.04.2016

    Smakuja tak jak wygladaja!!!pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Michał Renkiel

    Kinga Michał Renkiel , 22.04.2016

    Mnie również interesuje to pytanie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roladki z mięsem mielonym i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roladki z mięsem mielonym i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roladki z mięsem mielonym i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roladki z mięsem mielonym i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roladki z mięsem mielonym i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roladki z mięsem mielonym i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roladki z mięsem mielonym i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Roladki z mięsem mielonym i cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Roladki z mięsem mielonym i cukiniąRoladki z mięsem mielonym i cukinią

Roladki z tego przepisu nie tylko świetnie wyglądają – są także wyjątkowo smaczne dzięki połączeniu delikatnej cukinii z wyrazistym mięsnym farszem. Pierwszym krokiem do ich przygotowania jest podsmażenie w garnku na rozgrzanym tłuszczu mielonej wieprzowiny i wołowiny. Gdy z mięsa odparują soki, zalej je pomidorami z puszki, po czym dodaj błyskawiczny sos do spaghetti bolognese, który wzbogaci smak nadzienia i nada mu odpowiednią konsystencję. Co dalej? Tego dowiesz się z naszego przepisu na roladki z cukinii z mięsem mielonym. Do dzieła!

Dla kogo? Mięso mielone zawijane w cukinii przypadnie do gustu osobom, dla których wygląd potraw jest tak samo ważny, jak ich smak. Umytą cukinię pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Rozłóż je na blacie i nakładaj farsz, starty ser mozzarella oraz liść bazylii, a następnie zwiń wszystko w rulonik.

Na jaką okazję? Przepis jest na tyle uniwersalny, że możesz wykorzystać go jako pomysł na codzienny obiad albo imprezowy poczęstunek. Roladki z cukinii i mięsa mielonego to idealny sposób na to, by odświeżyć swój jadłospis i na nowo rozbudzić kulinarną wyobraźnię.

Czy wiesz, że? Zabezpiecz roladki z mięsem mielonym i cukinią przed rozpadnięciem się, zawijając je dodatkowo kawałkiem gotowej pszennej tortilli. Wszystkie składniki zostaną na swoim miejscu. Piecz w naczyniu żaroodpornym.

Dla urozmaicenia: Gotowe roladki podawaj z dipem, który przygotujesz z jogurtu naturalnego wymieszanego z błyskawicznym sosem czosnkowym. Jeśli chcesz serwować roladki z cukinii z mięsem mielonym jako przekąskę na przyjęciu, wbij w każdą z nich wykałaczkę, aby goście mogli po nie swobodnie sięgać. Koniecznie przyrządź efektowne roladki z cukinii przy najbliższej okazji.