50 przepisów - 10 dni

Sałatka brokułowa z rodzynkami i grzankami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

33 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 łyżeczek

4 łyżeczki

1 sztuka

8 łyżeczek

4 łyżeczki

4 łyżki

1 sztuka

12 plastrów

4 sztuki

4 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Surowego brokuła sparz we wrzątku, wystudź, podziel na małe różyczki, ogonki pokrój w bardzo drobne paseczki. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i dodaj do brokułu razem z rodzynkami (wcześniej można je namoczyć w gorącej wodzie aby zmiękły).

 Sałatka brokułowa z rodzynkami i grzankami - Krok 1

Krok 2

Bekon pokrój w drobną kostkę, następnie przełóż na patelnie i podsmaż. Tłuszcz, który się wytopi odlej, następnie dodaj pestki słonecznika i chwilę podsmaż. Bekon wraz ze słonecznikiem dodaj do brokułu.

 Sałatka brokułowa z rodzynkami i grzankami - Krok 2

Krok 3

Przygotuj sos: jogurt wymieszaj z cukrem i octem balsamicznym. Sałatkę brokułową wymieszaj z sosem.

 Sałatka brokułowa z rodzynkami i grzankami - Krok 3

Krok 4

Bułeczkę pokrój w poprzek ma małe kromeczki, posmaruj Florą i opiecz w tosterze. Sałatkę podawaj z grzankami.

 Sałatka brokułowa z rodzynkami i grzankami - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej