Sałatka z kaszą bulgur i prażoną ciecierzycą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 1500 kalorii wysokobiałkowa

70 przepisów - 14 dni

Sałatka z kaszą bulgur i prażoną ciecierzycą

Autor: Mgr dietetyk Diana Foks

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

60 gramów

80 gramów

1 garść

2 łyżeczki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 180 st. Ciecierzycę umieść w miseczce, polej oliwą z oliwek i obtocz we wszystkich przyprawach.

Sałatka z kaszą bulgur i prażoną ciecierzycą - Krok 1

Krok 2

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na nią przyprawioną ciecierzycę. Piecz w piekarniku około 20-25 minut od czas do czasu mieszając. Powinna być delikatnie chrupka. Zostaw do wystygnięcia.

Sałatka z kaszą bulgur i prażoną ciecierzycą - Krok 2

Krok 3

Pomidora pokrój w kostkę i wymieszaj z resztą składników.

Sałatka z kaszą bulgur i prażoną ciecierzycą - Krok 3
Mgr dietetyk Diana Foks

Dobra rada:

Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kaszą bulgur i prażoną ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kaszą bulgur i prażoną ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kaszą bulgur i prażoną ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kaszą bulgur i prażoną ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kaszą bulgur i prażoną ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kaszą bulgur i prażoną ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kaszą bulgur i prażoną ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kaszą bulgur i prażoną ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kaszą bulgur i prażoną ciecierzycąSałatka z kaszą bulgur i prażoną ciecierzycą

Pora na: Drugie śniadanie.

Na drugi posiłek w ciągu dnia polecamy sałatkę z kaszą bulgur i prażoną ciecierzycą. Doskonale wpisuje się w menu, a przy okazji zachwyca wyjątkowym smakiem i nietuzinkową kompozycją. Oryginalnego smaku sałatce nadaje z pewnością prażona ciecierzyca, którą przygotujecie w zaledwie 25 minut. Danie sprawdzi się w charakterze drugiego śniadania, które możecie zabrać ze sobą do pracy. Połączenie warzyw i kaszy bulgur nadaje potrawie orientalnego charakteru, który przypadnie do gustu miłośnikom wyrazistych dań, o egzotycznej nucie smakowej.

Dla kogo?

Sałatka z kaszą bulgur i prażoną ciecierzycą to doskonały pomysł na drugie śniadanie dla osób aktywnych, które szukają posiłków wzbogacających wysokobiałkową dietę.

Wiesz, co jesz!

Sałatka jest idealnym źródłem energii. Dostarcza 294,7 kcal, 10,3 g błonnika oraz 10,4 g białka.

Czy wiesz, że?

Kasza bulgur najczęściej spotykana jest w kuchni tureckiej i bliskowschodniej. Produkowana jest z ziaren pszenicy twardej, które początkowo są gotowane, a następnie suszone. Kaszę spotkacie w trzech wersjach – drobnoziarnistej, średnioziarnistej oraz gruboziarnistej.