Dieta 1500 kalorii wysokobiałkowa
70 przepisów - 14 dni
Sałatka z kaszą bulgur i prażoną ciecierzycą
łatwe
5 osób zapisało

Składniki
60 gramów
80 gramów
1 garść
2 łyżeczki
1 sztuka
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 180 st. Ciecierzycę umieść w miseczce, polej oliwą z oliwek i obtocz we wszystkich przyprawach.

Krok 2
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na nią przyprawioną ciecierzycę. Piecz w piekarniku około 20-25 minut od czas do czasu mieszając. Powinna być delikatnie chrupka. Zostaw do wystygnięcia.

Krok 3
Pomidora pokrój w kostkę i wymieszaj z resztą składników.


Dobra rada:
Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Sałatka z kaszą bulgur i prażoną ciecierzycą
Pora na: Drugie śniadanie.
Na drugi posiłek w ciągu dnia polecamy sałatkę z kaszą bulgur i prażoną ciecierzycą. Doskonale wpisuje się w menu, a przy okazji zachwyca wyjątkowym smakiem i nietuzinkową kompozycją. Oryginalnego smaku sałatce nadaje z pewnością prażona ciecierzyca, którą przygotujecie w zaledwie 25 minut. Danie sprawdzi się w charakterze drugiego śniadania, które możecie zabrać ze sobą do pracy. Połączenie warzyw i kaszy bulgur nadaje potrawie orientalnego charakteru, który przypadnie do gustu miłośnikom wyrazistych dań, o egzotycznej nucie smakowej.
Dla kogo?
Sałatka z kaszą bulgur i prażoną ciecierzycą to doskonały pomysł na drugie śniadanie dla osób aktywnych, które szukają posiłków wzbogacających wysokobiałkową dietę.
Wiesz, co jesz!
Sałatka jest idealnym źródłem energii. Dostarcza 294,7 kcal, 10,3 g błonnika oraz 10,4 g białka.
Czy wiesz, że?
Kasza bulgur najczęściej spotykana jest w kuchni tureckiej i bliskowschodniej. Produkowana jest z ziaren pszenicy twardej, które początkowo są gotowane, a następnie suszone. Kaszę spotkacie w trzech wersjach – drobnoziarnistej, średnioziarnistej oraz gruboziarnistej.