Sałatka z kaszą bulgur i prażoną ciecierzycą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 1500 kalorii wysokobiałkowa

70 przepisów - 14 dni

Sałatka z kaszą bulgur i prażoną ciecierzycą

Autor: Mgr dietetyk Diana Foks

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

60 gramów

80 gramów

1 garść

2 łyżeczki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 180 st. Ciecierzycę umieść w miseczce, polej oliwą z oliwek i obtocz we wszystkich przyprawach.

Sałatka z kaszą bulgur i prażoną ciecierzycą - Krok 1

Krok 2

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na nią przyprawioną ciecierzycę. Piecz w piekarniku około 20-25 minut od czas do czasu mieszając. Powinna być delikatnie chrupka. Zostaw do wystygnięcia.

Sałatka z kaszą bulgur i prażoną ciecierzycą - Krok 2

Krok 3

Pomidora pokrój w kostkę i wymieszaj z resztą składników.

Sałatka z kaszą bulgur i prażoną ciecierzycą - Krok 3
Mgr dietetyk Diana Foks

Dobra rada:

Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kaszą bulgur i prażoną ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kaszą bulgur i prażoną ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kaszą bulgur i prażoną ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kaszą bulgur i prażoną ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kaszą bulgur i prażoną ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kaszą bulgur i prażoną ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kaszą bulgur i prażoną ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kaszą bulgur i prażoną ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kaszą bulgur i prażoną ciecierzycąSałatka z kaszą bulgur i prażoną ciecierzycą

Pora na: Drugie śniadanie.

Na drugi posiłek w ciągu dnia polecamy sałatkę z kaszą bulgur i prażoną ciecierzycą. Doskonale wpisuje się w menu, a przy okazji zachwyca wyjątkowym smakiem i nietuzinkową kompozycją. Oryginalnego smaku sałatce nadaje z pewnością prażona ciecierzyca, którą przygotujecie w zaledwie 25 minut. Danie sprawdzi się w charakterze drugiego śniadania, które możecie zabrać ze sobą do pracy. Połączenie warzyw i kaszy bulgur nadaje potrawie orientalnego charakteru, który przypadnie do gustu miłośnikom wyrazistych dań, o egzotycznej nucie smakowej.

Dla kogo?

Sałatka z kaszą bulgur i prażoną ciecierzycą to doskonały pomysł na drugie śniadanie dla osób aktywnych, które szukają posiłków wzbogacających wysokobiałkową dietę.

Wiesz, co jesz!

Sałatka jest idealnym źródłem energii. Dostarcza 294,7 kcal, 10,3 g błonnika oraz 10,4 g białka.

Czy wiesz, że?

Kasza bulgur najczęściej spotykana jest w kuchni tureckiej i bliskowschodniej. Produkowana jest z ziaren pszenicy twardej, które początkowo są gotowane, a następnie suszone. Kaszę spotkacie w trzech wersjach – drobnoziarnistej, średnioziarnistej oraz gruboziarnistej.