
Składniki
100 gramów
200 mililitrów
50 gramów
3 ziarna
50 gramów
1 sztuka
50 gramów
100 mililitrów
null
null
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj zalewę: jarzyny umyj, obierz, opłucz, pokrój w talarki i dodaj do wody zagotowanej z octem i przyprawami, ponownie zagotuj, schłodź.
Krok 2
Mięso umyj, osącz z wody, natrzyj bazylią, włóż do emaliowanego garnka, zalej ochłodzoną zalewą, naczynie przykryj i wstaw do chłodnego miejsca (do 7°C) na dwa dni.
Krok 3
Po wyjęciu mięso osącz z zalewy, pokrój w plastry w poprzek włókien (po 1 na osobę), rozbij tłuczkiem. Kotlety obtocz w mące, rozbitym jajku i ziarnie sezamowym (przygnieć dłonią, aby ziarna dobrze przykleiły się). Smaż na rozgrzanym tłuszczu.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej