Schabowe z dzika przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schabowe z dzika

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

65 osób wydrukowało

Pobierz pdf

62 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

200 mililitrów

50 gramów

3 ziarna

50 gramów

1 sztuka

50 gramów

100 mililitrów

null

null

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj zalewę: jarzyny umyj, obierz, opłucz, pokrój w talarki i dodaj do wody zagotowanej z octem i przyprawami, ponownie zagotuj, schłodź.

Krok 2

Mięso umyj, osącz z wody, natrzyj bazylią, włóż do emaliowanego garnka, zalej ochłodzoną zalewą, naczynie przykryj i wstaw do chłodnego miejsca (do 7°C) na dwa dni.

Krok 3

Po wyjęciu mięso osącz z zalewy, pokrój w plastry w poprzek włókien (po 1 na osobę), rozbij tłuczkiem. Kotlety obtocz w mące, rozbitym jajku i ziarnie sezamowym (przygnieć dłonią, aby ziarna dobrze przykleiły się). Smaż na rozgrzanym tłuszczu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schabowe z dzika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schabowe z dzika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schabowe z dzika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schabowe z dzika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schabowe z dzika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schabowe z dzika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schabowe z dzika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schabowe z dzika - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Pulpety z soczewicy
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej