
Składniki
100 gramów
200 mililitrów
50 gramów
3 ziarna
50 gramów
1 sztuka
50 gramów
100 mililitrów
null
null
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj zalewę: jarzyny umyj, obierz, opłucz, pokrój w talarki i dodaj do wody zagotowanej z octem i przyprawami, ponownie zagotuj, schłodź.
Krok 2
Mięso umyj, osącz z wody, natrzyj bazylią, włóż do emaliowanego garnka, zalej ochłodzoną zalewą, naczynie przykryj i wstaw do chłodnego miejsca (do 7°C) na dwa dni.
Krok 3
Po wyjęciu mięso osącz z zalewy, pokrój w plastry w poprzek włókien (po 1 na osobę), rozbij tłuczkiem. Kotlety obtocz w mące, rozbitym jajku i ziarnie sezamowym (przygnieć dłonią, aby ziarna dobrze przykleiły się). Smaż na rozgrzanym tłuszczu.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcej