Sernik z białą czekoladą
NOWY PRZEPIS
łatwe
9016 osób zapisało

Składniki
ciasto:
120 gramów
120 gramów
100 gramów
1 opakowanie
masa serowa:
200 gramów
50 mililitrów
100 gramów
200 gramów
200 gramów
100 gramów
wierzch:
200 gramów
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Okrągłą formę wysmaruj masłem. Herbatniki i orzechy ziemne włóż do malaksera i rozdrobnij. Przełóż do miski, dodaj roztopione w rondelku masło i cynamon.

Krok 2
Dno i boki formy wyłóż kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 10 minut. Wyciągnij i pozostaw do schłodzenia.

Krok 3
Przygotuj masę serową. Mleko wraz z połamaną białą czekoladą zagrzej w rondelku, mieszaj do rozpuszczenia. Zdejmij z ognia, dodaj śmietanę i wymieszaj.

Krok 4
Twaróg, serek Philadelphia i masło przełóż do miski, dodaj masę z białej czekolady i wymieszaj dokładnie mikserem.

Krok 5
Masę serową przełóż na schłodzony spód i rozsmaruj wyrównując powierzchnię. Odstaw na kilka godzin do lodówki.

Krok 6
Gotowe ciasto polej rozpuszczoną czekoladą i udekoruj przekrojonymi truskawkami.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sernik z białą czekoladą
Jeśli poszukujecie niestandardowego pomysłu na sernik lub klasyczna jego wersja już nie smakuje jak dawniej – wypróbujcie nasz przepis na to ciasto. Sernik z białą czekoladą to połączenie mleka, masła, mielonego twarogu, śmietany, serka i tytułowej białej czekolady. Masa ma delikatną konsystencję, która tworzy idealne zestawienie z chrupiącym spodem, wykonanym z herbatników i orzechów ziemnych. Uzupełnieniem smaku sernika są świeże truskawki, nadające mu orzeźwiającego charakteru.
Dla kogo?
Dla osób lubiących odkrywać nowe smaki tradycyjnych deserów.
Na jaką okazję?
Sernik z białą czekoladą sprawdzi się przede wszystkim podczas wyjątkowych okazji, domowych przyjęć czy świąt w rodzinnym gronie.
Czy wiesz, że?
Orzechy ziemne, inaczej zwane arachidowymi lub fistaszkami, znane były w Ameryce Południowej już od przełomu trzeciego i drugiego tysiąclecia przed naszą erą. Dziś spotykane są jedynie w uprawie w krajach tropikalnych i subtropikalnych.
Dla urozmaicenia:
Sernik z białej czekolady udekoruj truskawkami. Jeśli nie masz świeżych owoców – wykorzystaj mrożone, pamiętając, aby dokładnie je odsączyć z nadmiaru wody.