Składniki
1 sztuka
3 ziarna
1 szczypta
1 szczypta
1 szklanka
1 szczypta
4 łyżki
1 szczypta
2 sztuki
0.5 szklanki
5 łyżek
null
0.25 sztuki
2 łyżki
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śledzie dokładnie umyj, zalej mlekiem i odstaw na 24 godziny.
Krok 2
Na małym ogniu pod przykryciem zagotuj miód z zielem angielskim, cynamonem, kardamonem i goździkami.
Krok 3
Cebulę obierz, zblanszuj, przelej zimną wodą i pokrój w drobną kostkę. Skrop sokiem z cytryny i posyp szczyptą soli.
Krok 4
Piernik zetrzyj na tarce, wymieszaj z oliwą, cebulą i miodem.
Krok 5
Śledzie obierz ze skóry, usuń kręgosłup i ości, umyj, osusz, pokrój na kawałki.
Krok 6
Śledzie ułóż na półmisku i zalej sosem. Przykryj folią aluminiową i wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej