
Składniki
1 sztuka
3 ziarna
1 szczypta
1 szczypta
1 szklanka
1 szczypta
4 łyżki
1 szczypta
2 sztuki
0.5 szklanki
5 łyżek
null
0.25 sztuki
2 łyżki
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śledzie dokładnie umyj, zalej mlekiem i odstaw na 24 godziny.
Krok 2
Na małym ogniu pod przykryciem zagotuj miód z zielem angielskim, cynamonem, kardamonem i goździkami.
Krok 3
Cebulę obierz, zblanszuj, przelej zimną wodą i pokrój w drobną kostkę. Skrop sokiem z cytryny i posyp szczyptą soli.
Krok 4
Piernik zetrzyj na tarce, wymieszaj z oliwą, cebulą i miodem.
Krok 5
Śledzie obierz ze skóry, usuń kręgosłup i ości, umyj, osusz, pokrój na kawałki.
Krok 6
Śledzie ułóż na półmisku i zalej sosem. Przykryj folią aluminiową i wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej