
Składniki
1 sztuka
3 ziarna
1 szczypta
1 szczypta
1 szklanka
1 szczypta
4 łyżki
1 szczypta
2 sztuki
0.5 szklanki
5 łyżek
null
0.25 sztuki
2 łyżki
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śledzie dokładnie umyj, zalej mlekiem i odstaw na 24 godziny.
Krok 2
Na małym ogniu pod przykryciem zagotuj miód z zielem angielskim, cynamonem, kardamonem i goździkami.
Krok 3
Cebulę obierz, zblanszuj, przelej zimną wodą i pokrój w drobną kostkę. Skrop sokiem z cytryny i posyp szczyptą soli.
Krok 4
Piernik zetrzyj na tarce, wymieszaj z oliwą, cebulą i miodem.
Krok 5
Śledzie obierz ze skóry, usuń kręgosłup i ości, umyj, osusz, pokrój na kawałki.
Krok 6
Śledzie ułóż na półmisku i zalej sosem. Przykryj folią aluminiową i wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej