Składniki
1 sztuka
3 ziarna
1 szczypta
1 szczypta
1 szklanka
1 szczypta
4 łyżki
1 szczypta
2 sztuki
0.5 szklanki
5 łyżek
null
0.25 sztuki
2 łyżki
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śledzie dokładnie umyj, zalej mlekiem i odstaw na 24 godziny.
Krok 2
Na małym ogniu pod przykryciem zagotuj miód z zielem angielskim, cynamonem, kardamonem i goździkami.
Krok 3
Cebulę obierz, zblanszuj, przelej zimną wodą i pokrój w drobną kostkę. Skrop sokiem z cytryny i posyp szczyptą soli.
Krok 4
Piernik zetrzyj na tarce, wymieszaj z oliwą, cebulą i miodem.
Krok 5
Śledzie obierz ze skóry, usuń kręgosłup i ości, umyj, osusz, pokrój na kawałki.
Krok 6
Śledzie ułóż na półmisku i zalej sosem. Przykryj folią aluminiową i wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej