Śledź w miodowym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śledź w miodowym sosie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 ziarna

1 szczypta

1 szczypta

1 szklanka

1 szczypta

4 łyżki

1 szczypta

2 sztuki

0.5 szklanki

5 łyżek

null

0.25 sztuki

2 łyżki

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie dokładnie umyj, zalej mlekiem i odstaw na 24 godziny.

Krok 2

Na małym ogniu pod przykryciem zagotuj miód z zielem angielskim, cynamonem, kardamonem i goździkami.

Krok 3

Cebulę obierz, zblanszuj, przelej zimną wodą i pokrój w drobną kostkę. Skrop sokiem z cytryny i posyp szczyptą soli.

Krok 4

Piernik zetrzyj na tarce, wymieszaj z oliwą, cebulą i miodem.

Krok 5

Śledzie obierz ze skóry, usuń kręgosłup i ości, umyj, osusz, pokrój na kawałki.

Krok 6

Śledzie ułóż na półmisku i zalej sosem. Przykryj folią aluminiową i wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledź w miodowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledź w miodowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledź w miodowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledź w miodowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledź w miodowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledź w miodowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledź w miodowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledź w miodowym sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej