Świąteczne pierniczki

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

6

54 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 sztuka

0.75 szklanki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

3 szklanki

1 opakowanie

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podgrzać miód. Wsypać cukier i, mieszając, rozpuścić.

Krok 2

Wymieszać z przyprawą, dodać Kasię i rozpuścić.

Krok 3

Mąkę przesiać, dodać kakao i proszek do pieczenia.

Krok 4

Wlać miód i wbić jajko.

Krok 5

Wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki.

Krok 6

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, wykrawać pierniczki.

Krok 7

Układać na wyłożonej pergaminem blasze. 

Krok 8

Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystudzeniu udekorować pisakami.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej