Szachownica

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

90

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

45 dekagramów

30 dekagramów

1 sztuka

6 sztuk

0.75 szklanki

3 łyżki

3 łyżki

2 łyżeczki

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i podzielić na 3 równe części.

Krok 2

Do jednej dodać kakao, do drugiej mak i dokładnie wymieszać.

Krok 3

Kasię utrzeć z cukrem i żółtkami, na końcu dodać mleko i dokładnie wymieszać.

Krok 4

Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą.

Krok 5

Masę podzielić na 3 równe części. Jedną wymieszać z mąką połączoną z kakao, drugą z mąką z makiem, trzecią z samą mąką.

Krok 6

Formę wyłożyć papierem i wykładać kolejno poszczególne ciasta, przemieszać je widelcem.

Krok 7

Na wierzchu ułożyć powidła. Piec 1 godz. w temp. 180 C. Gotowe ciasto udekorować polewą i wiórkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szachownica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szachownica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szachownica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szachownica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szachownica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szachownica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szachownica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zebra
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

średnie

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SzachownicaSzachownica

To ciasto otrzymało swoją nazwę nie bez przyczyny – wyglądem przypomina bowiem planszę, na której gra się w szachy. Stanowi połączenie dwóch smaków, które są od siebie różne, ale dobrze się uzupełniają. Jedna połowa ciasta jest kakaowa, druga zaś makowa. Spajają je powidła, które układa się na wierzchu wypieku. To doskonały pomysł na placek, który sprawdzi się o każdej porze roku. Powidła, które występują w przepisie, możesz z powodzeniem zastąpić pokrojonymi brzoskwiniami lub morelami z puszki. Gotowy wypiek warto udekorować polewą czekoladową (do której dodać można wiórki kokosowe) lub cukrem pudrem. To świetna propozycja na spotkania w gronie osób, które lubisz – wypróbuj ją już zatem dziś! Ciasto podawaj ze świeżymi owocami, bądź sokami owocowymi. Smaczne będzie również w towarzystwie kawy.