Szaszłyki z boczkiem na grilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

575 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

186 osób wydrukowało

Pobierz pdf

193 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

10 sztuk

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek pokrój w plastry o grubości 1,5 cm, a następnie w kostkę o boku 2 cm.

Szaszłyki z boczkiem na grilla   - Krok 1

Krok 2

Paprykę pokrój w kostkę o boku 2 cm, cebulę na ćwiartki, a pieczarki na pół.

Szaszłyki z boczkiem na grilla   - Krok 2

Krok 3

Nakłuwaj na patyczki szaszłykowe na przemian boczek, paprykę, pieczarki i cebulę.

Szaszłyki z boczkiem na grilla   - Krok 3

Krok 4

Całość skrop olejem i oprósz przyprawą Knorr ze wszystkich stron.

Szaszłyki z boczkiem na grilla   - Krok 4

Krok 5

Gotowe szaszłyki smaż po 6-8 minut z każdej strony, aż będą chrupiące i rumiane. Możesz podawać do nich sos tzatziki.

Szaszłyki z boczkiem na grilla   - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z boczkiem na grilla   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z boczkiem na grilla   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z boczkiem na grilla   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z boczkiem na grilla   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z boczkiem na grilla   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z boczkiem na grilla   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z boczkiem na grilla   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z boczkiem na grilla  Szaszłyki z boczkiem na grilla

Ciepłe dni są dobrą okazją do grillowania w gronie znajomych lub rodziny. Jedną z najpopularniejszych potraw na grilla są szaszłyki. Jeśli szukasz inspiracji na to danie, skorzystaj z naszego przepisu. Przygotowywanie szaszłyków rozpocznij od pokrojenia boczku w dużą kostkę. Także w kostkę pokrój paprykę, cebulę na ćwiartki, a pieczarki na pół. Wszystkie składniki nadziej na patyczki szaszłykowe, układając naprzemiennie mięso oraz warzywa. Całość skrop olejem i oprósz przyprawą szlachetną do wieprzowiny. Tak przygotowane szaszłyki grilluj ze wszystkich stron do momentu, aż będą rumiane i chrupiące. Jako dodatek do nich godny polecenia jest sos tzatziki. Przyrządzisz go, obierając ogórka, wydrążając z niego pestki i krojąc w półplastry, a następnie mieszając sos sałatkowy czosnkowy z jogurtem naturalnym. Na koniec dodaj do sosu ogórek, twarożek i suszone oregano – dodatek do szaszłyków jest już gotowy. Taką kompozycję serwuj z chrupkim białym pieczywem lub pieczonymi ziemniakami. Udanego grillowania.