
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
3 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
10 sztuk
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczek pokrój w plastry o grubości 1,5 cm, a następnie w kostkę o boku 2 cm.

Krok 2
Paprykę pokrój w kostkę o boku 2 cm, cebulę na ćwiartki, a pieczarki na pół.

Krok 3
Nakłuwaj na patyczki szaszłykowe na przemian boczek, paprykę, pieczarki i cebulę.

Krok 4
Całość skrop olejem i oprósz przyprawą Knorr ze wszystkich stron.

Krok 5
Gotowe szaszłyki smaż po 6-8 minut z każdej strony, aż będą chrupiące i rumiane. PodawaJ do nich sos tzatziki Hellmann's.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki z boczkiem na grilla
Tego dania nie trzeba nikomu przedstawiać! Możesz przygotować szaszłyki z boczku na grilla, ale także do piekarnika lub na patelnię. Właśnie tym ostatnim sposobem będziemy się posługiwać podczas przygotowywania tego przepisu. Jest on bardzo prosty: pokrój boczek do szaszłyków i warzywa na kawałki, które później trzeba nadziać na patyczki. Po oprószeniu przyprawami i skropieniu olejem szaszłyki z boczkiem włóż na patelnię i smaż kilka minut z każdej strony. Proste, prawda? Przygotowanie szaszłyków na grilla z boczkiem zajmie ci niecałą godzinę.
Dla kogo?
Szaszłyki z pieczarkami i boczkiem posmakują fanom grillowanych dań. Ci, którzy lubią łączyć świeże warzywa z aromatycznym mięsem, również powinni polubić szaszłyki z boczkiem.
Na jaką okazję?
Możesz przygotować szaszłyki z boczku na grilla, ale nie tylko. Będą atrakcją przyjęć w ogródku lub na tarasie. Szaszłyki z pieczarkami i boczkiem urozmaicą także jesienno-zimowe obiady i kolacje, gdy tęsknisz za ucztą na świeżym powietrzu.
Czy wiesz, że?
W tym daniu lepiej pasować będzie boczek do szaszłyków parzony. Wędzony surowy boczek przydaje się raczej do potraw z makaronem i zup, np. żurku, grochówki czy barszczu białego.
Dla urozmaicenia:
Do szaszłyków z boczkiem możesz dodać inne rodzaje papryki – również te bardziej pikantne. Możesz też użyć dwóch różnych kolorów papryki, by danie było nie tylko smakowite, ale także cieszyło oczy. Szaszłyki na grilla z boczkiem podawaj z dowolnym sosem, np. tatarskim lub tzatziki.