
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
3 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
10 sztuk
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczek pokrój w plastry o grubości 1,5 cm, a następnie w kostkę o boku 2 cm.

Krok 2
Paprykę pokrój w kostkę o boku 2 cm, cebulę na ćwiartki, a pieczarki na pół.

Krok 3
Nakłuwaj na patyczki szaszłykowe na przemian boczek, paprykę, pieczarki i cebulę.

Krok 4
Całość skrop olejem i oprósz przyprawą Knorr ze wszystkich stron.

Krok 5
Gotowe szaszłyki smaż po 6-8 minut z każdej strony, aż będą chrupiące i rumiane. PodawaJ do nich sos tzatziki Hellmann's.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki z boczkiem na grilla
Tego dania nie trzeba nikomu przedstawiać! Możesz przygotować szaszłyki z boczku na grilla, ale także do piekarnika lub na patelnię. Właśnie tym ostatnim sposobem będziemy się posługiwać podczas przygotowywania tego przepisu. Jest on bardzo prosty: pokrój boczek do szaszłyków i warzywa na kawałki, które później trzeba nadziać na patyczki. Po oprószeniu przyprawami i skropieniu olejem szaszłyki z boczkiem włóż na patelnię i smaż kilka minut z każdej strony. Proste, prawda? Przygotowanie szaszłyków na grilla z boczkiem zajmie ci niecałą godzinę.
Dla kogo?
Szaszłyki z pieczarkami i boczkiem posmakują fanom grillowanych dań. Ci, którzy lubią łączyć świeże warzywa z aromatycznym mięsem, również powinni polubić szaszłyki z boczkiem.
Na jaką okazję?
Możesz przygotować szaszłyki z boczku na grilla, ale nie tylko. Będą atrakcją przyjęć w ogródku lub na tarasie. Szaszłyki z pieczarkami i boczkiem urozmaicą także jesienno-zimowe obiady i kolacje, gdy tęsknisz za ucztą na świeżym powietrzu.
Czy wiesz, że?
W tym daniu lepiej pasować będzie boczek do szaszłyków parzony. Wędzony surowy boczek przydaje się raczej do potraw z makaronem i zup, np. żurku, grochówki czy barszczu białego.
Dla urozmaicenia:
Do szaszłyków z boczkiem możesz dodać inne rodzaje papryki – również te bardziej pikantne. Możesz też użyć dwóch różnych kolorów papryki, by danie było nie tylko smakowite, ale także cieszyło oczy. Szaszłyki na grilla z boczkiem podawaj z dowolnym sosem, np. tatarskim lub tzatziki.