Szaszłyki z boczkiem na grilla

- Krok 1Boczek pokrój w plastry o grubości 1,5 cm, a następnie w kostkę o boku 2 cm.
- Krok 2Paprykę pokrój w kostkę o boku 2 cm, cebulę na ćwiartki, a pieczarki na pół.
- Krok 3Nakłuwaj na patyczki szaszłykowe na przemian boczek, paprykę, pieczarki i cebulę.
- Krok 4Całość skrop olejem i oprósz przyprawą Knorr ze wszystkich stron.
- Krok 5Gotowe szaszłyki smaż po 6-8 minut z każdej strony, aż będą chrupiące i rumiane. Możesz podawać do nich sos tzatziki.

Ciepłe dni są dobrą okazją do grillowania w gronie znajomych lub rodziny. Jedną z najpopularniejszych potraw na grilla są szaszłyki. Jeśli szukasz inspiracji na to danie, skorzystaj z naszego przepisu. Przygotowywanie szaszłyków rozpocznij od pokrojenia boczku w dużą kostkę. Także w kostkę pokrój paprykę, cebulę na ćwiartki, a pieczarki na pół. Wszystkie składniki nadziej na patyczki szaszłykowe, układając naprzemiennie mięso oraz warzywa. Całość skrop olejem i oprósz przyprawą szlachetną do wieprzowiny. Tak przygotowane szaszłyki grilluj ze wszystkich stron do momentu, aż będą rumiane i chrupiące. Jako dodatek do nich godny polecenia jest sos tzatziki. Przyrządzisz go, obierając ogórka, wydrążając z niego pestki i krojąc w półplastry, a następnie mieszając sos sałatkowy czosnkowy z jogurtem naturalnym. Na koniec dodaj do sosu ogórek, twarożek i suszone oregano – dodatek do szaszłyków jest już gotowy. Taką kompozycję serwuj z chrupkim białym pieczywem lub pieczonymi ziemniakami. Udanego grillowania.