Szaszłyki z boczkiem na grilla przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki z boczkiem na grilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

583 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

190 osób wydrukowało

Pobierz pdf

200 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

10 sztuk

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek pokrój w plastry o grubości 1,5 cm, a następnie w kostkę o boku 2 cm.

Szaszłyki z boczkiem na grilla   - Krok 1

Krok 2

Paprykę pokrój w kostkę o boku 2 cm, cebulę na ćwiartki, a pieczarki na pół.

Szaszłyki z boczkiem na grilla   - Krok 2

Krok 3

Nakłuwaj na patyczki szaszłykowe na przemian boczek, paprykę, pieczarki i cebulę.

Szaszłyki z boczkiem na grilla   - Krok 3

Krok 4

Całość skrop olejem i oprósz przyprawą Knorr ze wszystkich stron.

Szaszłyki z boczkiem na grilla   - Krok 4

Krok 5

Gotowe szaszłyki smaż po 6-8 minut z każdej strony, aż będą chrupiące i rumiane. Możesz podawać do nich sos tzatziki.

Szaszłyki z boczkiem na grilla   - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z boczkiem na grilla   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z boczkiem na grilla   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z boczkiem na grilla   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z boczkiem na grilla   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z boczkiem na grilla   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z boczkiem na grilla   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z boczkiem na grilla   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z boczkiem na grilla  Szaszłyki z boczkiem na grilla

Ciepłe dni są dobrą okazją do grillowania w gronie znajomych lub rodziny. Jedną z najpopularniejszych potraw na grilla są szaszłyki. Jeśli szukasz inspiracji na to danie, skorzystaj z naszego przepisu. Przygotowywanie szaszłyków rozpocznij od pokrojenia boczku w dużą kostkę. Także w kostkę pokrój paprykę, cebulę na ćwiartki, a pieczarki na pół. Wszystkie składniki nadziej na patyczki szaszłykowe, układając naprzemiennie mięso oraz warzywa. Całość skrop olejem i oprósz przyprawą szlachetną do wieprzowiny. Tak przygotowane szaszłyki grilluj ze wszystkich stron do momentu, aż będą rumiane i chrupiące. Jako dodatek do nich godny polecenia jest sos tzatziki. Przyrządzisz go, obierając ogórka, wydrążając z niego pestki i krojąc w półplastry, a następnie mieszając sos sałatkowy czosnkowy z jogurtem naturalnym. Na koniec dodaj do sosu ogórek, twarożek i suszone oregano – dodatek do szaszłyków jest już gotowy. Taką kompozycję serwuj z chrupkim białym pieczywem lub pieczonymi ziemniakami. Udanego grillowania.