SZYBKIE PIERNICZKI

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

4

67 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

100 gramów

13 dekagramów

300 gramów

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

10 dekagramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić.

Krok 2

Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.

Krok 3

Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej !), podsypując je teraz mąką (tyle, by się nie kleiło).

Krok 4

Wykrawać różne kształty pierniczków.

Krok 5

Układać je na blaszce w niewielkich odstępach.

Krok 6

Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut.

Krok 7

Studzić na kratce. Dowolnie udekorować.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej