Szynkowe roladki zawijane z kremem chrzanowym i jajkami
łatwe
6136 osób zapisało
Składniki
16 plastrów
1 opakowanie
6 łyżek
2 łyżki
4 sztuki
1 szklanka
1 pęczek
2 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
1 pęczek
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ugotuj na twardo, przestudź i obierz ze skorupek. Rozkrój je wzdłuż na połówki.

Krok 2
Śmietanę ubij na sztywno, dodaj chrzan, posiekany szczypior, sok z cytryny oraz pieprz (część pozostaw do dekoracji) i ½ opakowania Knorr. Całość dobrze wymieszaj.

Krok 3
Osiem plastrów szynki posmaruj przygotowanym kremem i owiń nimi połówki jajek.

Krok 4
Pozostałe plastry szynki zwiń w rożki i napełnij chrzanowym kremem.

Krok 5
Pozostałą część sosu Knorr rozmieszaj z wodą, oliwą oraz posiekaną natką.

Krok 6
Na środku półmiska ułóż sałatę. Dookoła poukładaj zawinięte w szynkę jajka oraz rożki z kremem.

Krok 7
Całość skrop przygotowanym sosem i udekoruj szczypiorem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szynkowe roladki zawijane z kremem chrzanowym i jajkami
Szynkowe roladki zawijane z kremem chrzanowym i jajkami to szybka i smaczna przekąska, odpowiednia na przyjęcie, przystawkę czy śniadanie. Zaletą tego dania jest łączenie w nim prostoty i elegancji. Plasterki dobrej szynki posmaruj kremem z chrzanu, szczypiorku oraz ubitej na sztywno śmietany. W część z nich włóż połówki ugotowanych na twardo jajek i zawiń w roladki. Następnie pozostałe plasterki zwiń w rożki i napełnij je puszystym chrzanowym kremem. Na półmisku ułóż miks wybranych sałat, np. masłowej, lodowej, roszponki i rukoli, a wokół niego ostrożnie połóż szynkowe roladki. Polej całość sosem koperkowo-ziołowym, by podkreślić ich smak i dodatkowo udekorować. Szynkowe roladki podawaj razem z deską serów, winogronami, a także jako dodatek do majonezowych sałatek oraz świeżego pieczywa. Możesz także urozmaicić przekąskę i część roladek przygotować z żółtego sera oraz przewiązać każdą sztukę szczypiorkiem. Sprawdź nasz prosty przepis i zrób pyszne szynkowe roladki przy najbliższej okazji.