Tęczowe ciasto typu zebra w kształcie rybki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

250 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

159 osób wydrukowało

Pobierz pdf

272 osoby zapisały

Udostępnij
Tęczowe ciasto typu zebra w kształcie rybki

Składniki

225 gramów

225 gramów

4 sztuki

225 gramów

25 gramów

0.5 łyżeczki

150 gramów

100 mililitrów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nagrzej piekarnik do 180°C (piekarnik z termoobiegiem – do 160°C, oznaczenie piekarnika – 4). Tortownicę o średnicy 23 cm wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia.

Krok 2

Utrzyj Kasię z cukrem na lekką, puszystą masę. Do masy dodawaj jajka, jedno po drugim, cały czas ucierając.

Krok 3

Połącz z mąką, aby otrzymać gładką masę.

Krok 4

Rozdziel masę na dwie części. Jedną część wymieszaj dokładnie z kakao rozpuszczonym w 2 łyżeczkach wody lub mleka. Do drugiej dodaj ekstrakt waniliowy. Do tortownicy wylej część brązowego ciasta. Następnie dodaj na wierzch kilka łyżek białego ciasta, bez kakao. Czynność powtarzaj, wlewając na zmianę obydwa ciasta.

Krok 5

Delikatnie potrząśnij tortownicą, aby powierzchnia ciasta wyrównała się.

Krok 6

Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez 40 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest suche. Zanim wyjmiesz je z tortownicy, pozwól mu przestygnąć przez około 15 minut. Odłóż na kratkę do całkowitego wystygnięcia.

Krok 7

Aby przygotować polewę, połam czekoladę i rozpuść w śmietance kremówce na wolnym ogniu. Wystudź, a gdy lekko zgęstnieje, rozsmaruj ją na cieście. Użyj lentilek do dekoracji ciasta tęczowym wzorem. Wytnij z ciasta niewielki kawałek, który posłuży jako ogon rybki. Tęczowe ciasto typu zebra w kształcie rybki jest już gotowe.

1

Opinie o przepisie

  • Anna Gaj

    Anna Gaj, 19.12.2016

    super :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tęczowe ciasto typu zebra w kształcie rybki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tęczowe ciasto typu zebra w kształcie rybki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tęczowe ciasto typu zebra w kształcie rybki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tęczowe ciasto typu zebra w kształcie rybki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tęczowe ciasto typu zebra w kształcie rybki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tęczowe ciasto typu zebra w kształcie rybki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tęczowe ciasto typu zebra w kształcie rybki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej