Tort na rocznicę ślubu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tort na rocznicę ślubu

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 sztuk

15 dekagramów

2 łyżki

12 dekagramów

2 łyżki

1 łyżka

20 dekagramów

krem:

30 dekagramów

400 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder, a następnie żółtka. Migdały wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia oraz makiem. Powoli połączyć z masą jajeczną, na koniec wymieszać delikatnie.

Krok 2

Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować Kasią, wysypać bułką tartą lub zmielonymi migdałami, wlać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut. Wystudzić, przekroić wzdłuż dwa razy.

Krok 3

Zrobić poncz: zimną, przegotowaną wodę wymieszać z rumem następnie odstawić.

Krok 4

Czekoladę przeznaczoną na krem rozpuścić , wystudzić.

Krok 5

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli wlewać ochłodzoną białą czekoladę, dalej ubijać.

Krok 6

Na tortownicy ułożyć pierwszy blat, nasączyć ponczem.

Krok 7

Na blacie rozsmarować ok. 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, posmarować kolejną ok. 1/3 kremu.

Krok 8

Przykryć ostatnim blatem, nasączyć ponczem, udekorować kremem boki, a wierzch polewą czekoladową.

Krok 9

Schłodzić. Dowolnie udekorować.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort na rocznicę ślubu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort na rocznicę ślubu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort na rocznicę ślubu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort na rocznicę ślubu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort na rocznicę ślubu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort na rocznicę ślubu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort na rocznicę ślubu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tort na rocznicę ślubu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej