Tort na rocznicę ślubu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tort na rocznicę ślubu

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 sztuk

15 dekagramów

2 łyżki

12 dekagramów

2 łyżki

1 łyżka

20 dekagramów

krem:

30 dekagramów

400 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder, a następnie żółtka. Migdały wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia oraz makiem. Powoli połączyć z masą jajeczną, na koniec wymieszać delikatnie.

Krok 2

Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować Kasią, wysypać bułką tartą lub zmielonymi migdałami, wlać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut. Wystudzić, przekroić wzdłuż dwa razy.

Krok 3

Zrobić poncz: zimną, przegotowaną wodę wymieszać z rumem następnie odstawić.

Krok 4

Czekoladę przeznaczoną na krem rozpuścić , wystudzić.

Krok 5

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli wlewać ochłodzoną białą czekoladę, dalej ubijać.

Krok 6

Na tortownicy ułożyć pierwszy blat, nasączyć ponczem.

Krok 7

Na blacie rozsmarować ok. 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, posmarować kolejną ok. 1/3 kremu.

Krok 8

Przykryć ostatnim blatem, nasączyć ponczem, udekorować kremem boki, a wierzch polewą czekoladową.

Krok 9

Schłodzić. Dowolnie udekorować.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort na rocznicę ślubu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort na rocznicę ślubu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort na rocznicę ślubu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort na rocznicę ślubu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort na rocznicę ślubu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort na rocznicę ślubu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort na rocznicę ślubu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tort na rocznicę ślubu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej