
Składniki
ciasto:
5 sztuk
15 dekagramów
2 łyżki
12 dekagramów
2 łyżki
1 łyżka
20 dekagramów
krem:
30 dekagramów
400 mililitrów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder, a następnie żółtka. Migdały wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia oraz makiem. Powoli połączyć z masą jajeczną, na koniec wymieszać delikatnie.
Krok 2
Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować Kasią, wysypać bułką tartą lub zmielonymi migdałami, wlać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut. Wystudzić, przekroić wzdłuż dwa razy.
Krok 3
Zrobić poncz: zimną, przegotowaną wodę wymieszać z rumem następnie odstawić.
Krok 4
Czekoladę przeznaczoną na krem rozpuścić , wystudzić.
Krok 5
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli wlewać ochłodzoną białą czekoladę, dalej ubijać.
Krok 6
Na tortownicy ułożyć pierwszy blat, nasączyć ponczem.
Krok 7
Na blacie rozsmarować ok. 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, posmarować kolejną ok. 1/3 kremu.
Krok 8
Przykryć ostatnim blatem, nasączyć ponczem, udekorować kremem boki, a wierzch polewą czekoladową.
Krok 9
Schłodzić. Dowolnie udekorować.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























