Tort na rocznicę ślubu

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 sztuk

15 dekagramów

2 łyżki

12 dekagramów

2 łyżki

1 łyżka

20 dekagramów

krem:

30 dekagramów

400 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder, a następnie żółtka. Migdały wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia oraz makiem. Powoli połączyć z masą jajeczną, na koniec wymieszać delikatnie.

Krok 2

Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować Kasią, wysypać bułką tartą lub zmielonymi migdałami, wlać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut. Wystudzić, przekroić wzdłuż dwa razy.

Krok 3

Zrobić poncz: zimną, przegotowaną wodę wymieszać z rumem następnie odstawić.

Krok 4

Czekoladę przeznaczoną na krem rozpuścić , wystudzić.

Krok 5

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli wlewać ochłodzoną białą czekoladę, dalej ubijać.

Krok 6

Na tortownicy ułożyć pierwszy blat, nasączyć ponczem.

Krok 7

Na blacie rozsmarować ok. 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, posmarować kolejną ok. 1/3 kremu.

Krok 8

Przykryć ostatnim blatem, nasączyć ponczem, udekorować kremem boki, a wierzch polewą czekoladową.

Krok 9

Schłodzić. Dowolnie udekorować.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort na rocznicę ślubu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort na rocznicę ślubu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort na rocznicę ślubu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort na rocznicę ślubu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort na rocznicę ślubu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort na rocznicę ślubu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort na rocznicę ślubu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej