Tort z owocami i orzechami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

6

25 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

58 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

5 sztuk

1 szklanka

2 łyżeczki

0.75 szklanki

0.25 szklanki

1 łyżka

poncz:

1 szklanka

bita śmietana:

2 opakowania

4 opakowania

0.5 szklanki

dodatki:

1 opakowanie

500 gramów

dekoracja:

1

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

BISZKOPT: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia ( UŻYĆ WYSOKIEGO NACZYNIA BO SZYBKO ROŚNIE).

Krok 2

Połączyć ubitą pianę z masą z żółtek i dodać mąki. Piec w temp.180 st. C ok 25- 30 min. JEŚLI CHCEMY CIEMNY BISZKOPT DODAJEMY 2 PEŁNE ŁYŻKI KAKAO.

Krok 3

PONCZ: Zrobić herbatkę i ciepłą nasączać biszkopt.

Krok 4

BITA ŚMIETANA: Wszystkie składniki na bitą śmietanę połączyć ze sobą i miksować 5 min.na najwyższych obrotach. Z bitej śmietany odłożyć 1/4 śmietany do następnej miski.

Krok 5

Następnie większą połowę brzoskwiń pokroić w kosteczkę i dodać to do tej części odłożonej bitej śmietany -wymieszać! Orzechy skroić w drobny maczek.

Krok 6

Gdy biszkopt będzie już zimny i przekrojony na 3 części, to jedną warstwę biszkoptu położyć na paterę i nawilżyć go herbatą, na to posmarować dżemem i rozprowadzić równomiernie, na to położyć trochę bitej śmietany i też rozprowadzić równomiernie, następnie nakryć to następną warstwą biszkoptu i też go nawilżyć, potem położyć tą część bitej śmietany wymieszanej z brzoskwiniami i rozprowadzić równomiernie i na to położyć 3 krążek biszkoptu- nawilżyć.

Krok 7

Posmarować samą bitą śmietaną i równomiernie posmarować, łącznie z bokami i obsypać orzechami, następnie środek udekorować owocami.

Użytkownik Moje Ciasto

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort z owocami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort z owocami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort z owocami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort z owocami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort z owocami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort z owocami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort z owocami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej