Tradycyjna włoska baba

- Krok 115 g świeżych drożdży, 60 g ciepłej wody, 50 g mąki, 1 łyżka cukru , 1 żółtko.
- Krok 2Wymieszać w rondelku za pomocą rózgi .Ciasto ma być rzadkie, bez grudek, o jednorodnej konsystencji.
- Krok 3Odstawić je odkryte na godzinę w ciepłe miejsce, dopóki nie podwoi objętości.
- Krok 4Do masy dodać : 250 g mąki, 3 g drożdży (rozpuszczonych w 2 łyżkach wody), 25 g cukru, 30 g Kasi, 1 jajko.
- Krok 5Wyrabiać ciasto najpierw w rondlu, potem – na stolnicy, dodając Kasię i mieszając do uzyskania jednorodnej konsystencji.
- Krok 6Przełożyć do rondla, zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut.
- Krok 7Najpierw do ciasta dodać 2 jajka, 100 g cukru, 200 g mąki, 1 łyżeczkę soli i wanilię.
- Krok 8Wyrabiać ciasto 10 – 15 minut do uzyskania jednorodnej konsystencji.
- Krok 9Włożyć je do rondla i odstawić do wyrośnięcia na 1 – 1,5 godziny (do podwojenia objętości).
- Krok 10Następnie wstawić do lodówki na 30 – 40 minut.
- Krok 11Po tym czasie wyłożyć je na stolnicę, wymieszać.
- Krok 12Uformować z niego kwadrat.
- Krok 13Na wierzchu położyć 140 g Kasi w pokojowej temperaturze, założyć boki jak kopertę i rozwałkować.
- Krok 14Jeszcze raz złożyć na pół.
- Krok 15Włożyć do lodówki na około 20 minut.
- Krok 16Wałkowanie i chłodzenie powtórzyć jeszcze 2x.
- Krok 17Z uzyskanego ciasta zrobić kulkę, włożyć do wysokiej formy posmarowanej Kasią i posypanej bułką.
- Krok 18Zostawić na 4,5 godziny w ciepłym miejscu.
- Krok 19Po ostudzeniu posypać cukrem – pudrem.
Przygotowanie
Zobacz również