Tradycyjna włoska baba

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

24 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

450 gramów

135 gramów

170 gramów

4 sztuki

18 gramów

1

1 łyżeczka

1 sztuka

1

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

15 g świeżych drożdży, 60 g ciepłej wody, 50 g mąki, 1 łyżka cukru , 1 żółtko.

Krok 2

Wymieszać w rondelku za pomocą rózgi .Ciasto ma być rzadkie, bez grudek, o jednorodnej konsystencji.

Krok 3

Odstawić je odkryte na godzinę w ciepłe miejsce, dopóki nie podwoi objętości.

Krok 4

Do masy dodać : 250 g mąki, 3 g drożdży (rozpuszczonych w 2 łyżkach wody), 25 g cukru, 30 g Kasi, 1 jajko.

Krok 5

Wyrabiać ciasto najpierw w rondlu, potem – na stolnicy, dodając Kasię i mieszając do uzyskania jednorodnej konsystencji. 

Krok 6

Przełożyć do rondla, zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut.

Krok 7

Najpierw do ciasta dodać 2 jajka, 100 g cukru, 200 g mąki, 1 łyżeczkę soli i wanilię.

Krok 8

Wyrabiać ciasto 10 – 15 minut do uzyskania jednorodnej konsystencji.

Krok 9

Włożyć je do rondla i odstawić do wyrośnięcia na 1 – 1,5 godziny (do podwojenia objętości).

Krok 10

Następnie wstawić do lodówki na 30 – 40 minut.

Krok 11

Po tym czasie wyłożyć je na stolnicę, wymieszać.

Krok 12

Uformować z niego kwadrat.

Krok 13

Na wierzchu położyć 140 g Kasi w pokojowej temperaturze, założyć boki jak kopertę i rozwałkować.

Krok 14

Jeszcze raz złożyć na pół.

Krok 15

Włożyć do lodówki na około 20 minut.

Krok 16

Wałkowanie i chłodzenie powtórzyć jeszcze 2x.

Krok 17

Z uzyskanego ciasta zrobić kulkę, włożyć do wysokiej formy posmarowanej Kasią i posypanej bułką.

Krok 18

Zostawić na 4,5 godziny w ciepłym miejscu.

Krok 19

Po ostudzeniu posypać cukrem – pudrem.

1

Opinie o przepisie

  • Honorata Kielczyk

    Honorata Kielczyk, 17.02.2018

    Jeszcze o takiej babce nie słyszałam :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjna włoska baba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjna włoska baba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjna włoska baba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjna włoska baba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjna włoska baba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjna włoska baba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjna włoska baba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Babka marchewkowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej