Walentynkowe Pierniczki

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

138

58 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

20 dekagramów

20 dekagramów

12 dekagramów

1 sztuka

1 dekagram

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszać z sodą, zrobić wgłębienie na środku, wlać miód, dodać przyprawy korzenne, cukier, Kasię, jajo.

Krok 2

Miód można też wcześniej podgrzać razem z cukrem i korzeniami, wystudzić i połączyć z mąką.

Krok 3

Zagnieść ciasto jak na pierogi.

Krok 4

Wyrabiać, aż będzie gładkie i jednolite w przekroju.

Krok 5

Rozwałkować, wykrawać foremkami ciasteczka.

Krok 6

Ciasteczka można piec różnej grubości (np. 3 mm) .Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia posypanym mąką.

Krok 7

Ciastka powinno się piec w nagrzanym piekarniku około 10 minut.

Krok 8

Trzeba uważać, by nie zrumieniły się zbyt mocno.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Walentynkowe Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Walentynkowe Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Walentynkowe Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Walentynkowe Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Walentynkowe Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Walentynkowe Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Walentynkowe Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej