Zapiekanka makaronowa z serem i szynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Menu dnia

Zapiekanka makaronowa z serem i szynką

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

67 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

200 gramów

1 opakowanie

50 gramów

100 mililitrów

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nagrzej piekarnik do 180°C z termoobiegiem lub do 200°C bez termoobiegu. Pokrój szynkę w kostkę.

Krok 2

W garnku wymieszaj dokładnie Zapiefix z zimną wodą i śmietaną. Zagotuj sos i mieszaj gotując przez 2 minuty.

Krok 3

Dodaj szynkę i makaron do garnka, wymieszaj dokładnie, wlej do naczynia do zapiekania.

Krok 4

Posyp tartym serem, piecz w piekarniku 25 do 30 minut, do momentu, w którym makaron będzie ugotowany, a ser złocisto-brązowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka makaronowa z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka makaronowa z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka makaronowa z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka makaronowa z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka makaronowa z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka makaronowa z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka makaronowa z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka makaronowa z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej