
Składniki
120 gramów
120 gramów
1 łyżka
2 sztuki
150 gramów
1 szczypta
250 gramów
2 łyżeczki
krem czekoladowo-orzechowy:
90 mililitrów
140 gramów
50 gramów
1 sztuka
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dowolną mieszankę orzechów posyp cukrem pudrem i piecz w temperaturze 170°C przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu, aż zrobią się złociste i karmelowe. Jak wystygną, lekko je posiekaj.

Krok 2
Orzechy laskowe także posiekaj. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Dodaj do piany posiekane orzechy laskowe, mąkę migdałową, mąkę kukurydzianą oraz szczyptę soli. Połącz wszystko miękką łyżką i wylej na foremkę o wymiarach ok 25x30 cm. Piecz w temperaturze 180°C przez 15 minut.

Krok 3
Teraz przygotuj krem czekoladowo-orzechowy. Namocz żelatynę. Śmietankę ubij na półsztywno. Mleko zagotuj. W misce utrzyj dwa żółtka (zostały z pieczenia ciasta) i zalej je gorącym mlekiem, energicznie mieszając. Dodaj odciśniętą żelatynę, połamaną czekoladę i masło orzechowe. Wymieszaj dokładnie i połącz z wcześniej ubitą śmietaną. Odstaw, aby krem stężał.

Krok 4
Krem wyłóż na wcześniej upieczone ciasto orzechowe. Całość posyp karmelowymi orzechami. Podawaj dobrze schłodzone.


Dobra rada:
Możesz zetrzeć trochę mlecznej czekolady na tarce i użyć wiórków do dekoracji.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Ciasto orzechowe
Przygotowanie słodkości bywa dla Was twardym orzechem do zgryzienia? Przychodzimy z pomocą! W naszym przepisie na ciasto orzechowiec karmelowe orzechy przyjemnie chrupią, urozmaicając konsystencję całego deseru. Wyborny smak i zachęcający wygląd – niczego więcej nie potrzeba do kulinarnego szczęścia niż prosty przepis na ciasto orzechowiec.
Dla kogo?
Zapas orzechów zawsze warto mieć w spiżarni. Stanowią świetną przekąskę, można dodawać je do różnorodnych, nawet wytrawnych dań. Szukacie pomysłu, jak wykorzystać je w deserze? Ciasto z orzechami to strzał w dziesiątkę.
Na jaką okazję?
Cudowny aromat ciasta z prostego przepisu na orzechowiec przywoła do jadalni wszystkich domowników. Na co dzień nie macie zbyt wiele czasu na wspólne posiłki? Przy cieście z orzechami każdy zatrzyma się chętnie na dłuższą chwilę.
Czy wiesz, że?
Obecna w prostym przepisie na ciasto orzechowiec mąka migdałowa została wybrana nie przez przypadek. Nadaje wypiekowi dodatkowego aromatu. Co więcej, należy do produktów bezglutenowych.
Dla urozmaicenia:
Krem orzechowy dostępny jest w dwóch podstawowych wariantach: gładki oraz z kawałkami orzechów. Sami zdecydujcie, który odpowiada Wam bardziej i użyjcie go do przygotowania ciasta orzechowiec z naszego prostego przepisu.