Zawijaniec orzechowy

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

2

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 dekagramy

20 dekagramów

2 łyżki

3 sztuki

nadzienie:

25 dekagramów

20 dekagramów

3 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozetrzeć z żółtkami i śmietaną, odstawić w ciepłe miejsce.

Krok 2

Posiekać Kasię z mąką i połączyć z drożdżami, wyrobić i wstawić do lodówki na godzinę.

Krok 3

Orzechy utrzeć z białkami i cukrem pudrem.

Krok 4

Schłodzone ciasto rozwałkować i smarować masą orzechową, zawinąć.

Krok 5

Piec ok. 45 min w temp. 220 st.

Krok 6

Wierzch ciasta można posmarować białkiem utartym z cukrem waniliowym, a po wyjęciu udekorować skórką pomarańczową.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej