Zawijaniec orzechowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

20 dekagramów

3 dekagramy

3 sztuki

2 łyżki

nadzienie:

25 dekagramów

3 sztuki

20 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozetrzeć z żółtkami i śmietaną, odstawić w ciepłe miejsce.

Krok 2

Posiekać Kasię z mąką i połączyć z drożdżami, wyrobić i wstawić do lodówki na godzinę.

Krok 3

Orzechy utrzeć z białkami i cukrem pudrem.

Krok 4

Schłodzone ciasto rozwałkować i smarować masą orzechową, zawinąć.

Krok 5

Piec ok. 45 min w temp. 220 st.

Krok 6

Wierzch ciasta można posmarować białkiem utartym z cukrem waniliowym, a po wyjęciu udekorować skórką pomarańczową.

Użytkownik Moje Ciasto

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zawijaniec orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zawijaniec orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zawijaniec orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zawijaniec orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zawijaniec orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zawijaniec orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zawijaniec orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej