Zebra

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

41

433 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

553 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1189 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

125 gramów

350 gramów

4 sztuki

350 gramów

1.5 łyżeczki

2 łyżki

2 łyżki

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię rozpuść i ostudź. Ubij pianę z białek z cukrem, a gdy będzie gęsta dodaj żółtka.

Krok 2

Następnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlej Kasię, napój pomarańczowy i wymieszaj.

Krok 3

Podziel ciasto na dwie części. Do jednej miski wsyp dwie łyżki mąki, a do drugiej kakao, wymieszaj każdą oddzielnie.

Krok 4

Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia i wlewaj dużą łyżką na przemian białe i ciemne ciasto.

Krok 5

Piec w 180 st. C około 50 minut.

4

Opinie o przepisie

  • Sylwia Jurkowska

    Sylwia Jurkowska, 28.06.2019

    Moja babcia przekazała mi przepis na zebre z 5 jajek i zwykłej wody i ten przepis stał się baza do wielu 8nnych ciekawych ciast i tutaj wyobraźnia jest nieograniczona.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Warzecha

    Izabela Warzecha, 05.04.2019

    wyszło bez problemu. super przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • weronika kasprzyk

    weronika kasprzyk, 18.04.2017

    pychw robiłam sama

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Urban

    Roman Urban, 18.02.2016

    Pycha sam zrobiłem cymuś

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Babka piaskowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ZebraZebra

Ciasto zebra, zwane też tygryskiem, to w wielu domach wręcz cukierniczy klasyk. Jest to prosty wypiek, a jednocześnie bardzo efektowny, głównie dzięki układającym się równomiernie białym i ciemnym warstwom, przypominającym zwierzęce paski. Zebra to wypiek niezwykle puszysty, nie zawiera żadnych dodatków w postaci kremów czy bakalii, jest też ciastem uniwersalnym, odpowiednim na wiele okazji. Żeby ciasto było jeszcze delikatniejsze, do jego przygotowania użyj pomarańczowego napoju gazowanego (sprawdzi się również inny smak, na przykład cytrynowy lub też oranżada). Surowe ciasto podziel na pół, część wymieszaj z kakao, a część z dodatkową porcją mąki i wykładaj w foremce naprzemiennie. Smak nieco odmienisz, jeśli do kakaowej masy dodasz łyżkę kawy rozpuszczalnej. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem, polej roztopioną gorzką czekoladą albo podaj bez żadnej polewy. Dobrym sposobem na jego zaserwowanie będzie dodatek owocowych powideł, np. śliwkowych. Świetnie smakuje także ze szklanką mleka. Upiecz je i spróbuj.