Zupa królewska - przepis z groszkiem ptysiowym | Przepisy.pl pixel

Zupa królewska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

60

heart
906 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

668 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1163 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

1.5 litra

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

1 pęczek

0.5 sztuki

0.5 sztuki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyj i zalej 1,5 litra wody.

Zupa królewska - Krok 1

Krok 2

Warzywa obierz, pokrój i dodaj do zupy.

Zupa królewska - Krok 2

Krok 3

Dodaj jeszcze kostkę Knorr i gotuj do czasu, kiedy wszystko zmięknie.

Zupa królewska - Krok 3

Krok 4

Kurczaka wyjmij, zmiel i dodaj do przecedzonego wywaru.

Zupa królewska - Krok 4

Krok 5

Zmieszaj mąkę ze śmietaną i dodaj do zupy. Zagotuj, aż lekko zgęstnieje.

Zupa królewska - Krok 5

Krok 6

Na talerz wsyp groszek ptysiowy, zalej zupą, a na koniec posyp posiekanym koperkiem.

Zupa królewska - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa królewska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa grochowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa królewskaZupa królewska

Zupę królewską przygotujesz z popularnych warzyw, takich jak: marchew, por, pietruszka czy seler korzeniowy. Powinno się w niej znaleźć także delikatne mięso z piersi kurczaka. Chcesz sprawić swoim kubkom smakowym trochę przyjemności? Dzięki zupie królewskiej na rosole poczujesz się jak na wytwornym dworze!

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy kochają rosół. Jednak zupa królewska to o wiele więcej niż klasyczny rosół! Masz ochotę na odmianę? Mięso należy umieścić w dużym garnku, zalać wodą, a następnie dodać obrane i pokrojone w dość drobną kostkę warzywa. Aby podkreślić smak jarzyn, do wywaru dodaj także drobiową kostkę rosołową. Całość gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie, a następnie przecedź zupę, aby uzyskać klarowny bulion. Mięso z kurczaka wyjmij z garnka, zmiel je w maszynce i dodaj do bulionu. Jesteś już coraz bliżej degustacji wybornej zupy po królewsku.

Na jaką okazję?

Już sama nazwa wskazuje, danie można serwować podczas najbardziej eleganckich bankietów. Po zupę królewską z groszkiem ptysiowym, goście, w czasie odświętnego obiadu, będą ustawiać się w kolejce.

Czy wiesz, że?

Zupę zabiel śmietaną wymieszaną z mąką pszenną, co także nieco ją zagęści. Co jeszcze trzeba wziąć pod uwagę w trakcie przygotowywania zupy królewskiej? Pamiętaj, aby zahartować śmietanę przed dodaniem do wywaru i tym samym zapobiec jej zwarzeniu się.

Dla urozmaicenia:

Do talerza wsyp groszek ptysiowy, po czym zalej go gorącą zupą. Zamiast groszku możesz także wykorzystać niewielkie chrupiące grzanki. Danie udekoruj drobno posiekanym świeżym koperkiem. Przy najbliższej okazji koniecznie przyrządź zupę królewską z kurczakiem według tego przepisu i przekonaj się, jak wspaniale smakuje.