Dania i potrawy z botwiny | Przepisy.pl pixel

Przepisy z botwiny

14 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (14)

kaszottokaszotto
Chłodnik litewski
ratingratingratingratingrating

111

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Chłodnik litewski jest jedną z częściej podawanych zup w okresie letnim. Jego podstawę stanowi wy...
Chłodnik na botwince
ratingratingratingratingrating

50

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Zupa podana na zimno, gdy z nieba leje się żar, przyniesie ci orzeźwienie, nasyci i zachwyci smak...
Sałatka szparagowa
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Jeśli planujesz menu na wiosenny piknik, to pamiętaj, że nie może w nim zabraknąć sałatki z nowal...
Sałatka z buraczkami i malinami
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Młode buraki i maliny – połączenie nieoczywiste, ale bardzo smaczne, zwłaszcza w sałatce. Do jej...
Gołąbki z botwinki
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Liście botwinki oczyść i umyj, następnie sparz chwilę we wrzącej wodzie.
Letnia sałatka z wędzonym łososiem i rabarbarem
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Drożdżowe ciasto albo kompot z rabarbarem to smaki kojarzone z dzieciństwem. Tymczasem ta roślina...
Botwinka
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Delikatna botwinkowa zupa, którą można serwować na ciepło oraz w formie chłodnika. Bez problemów...
Chłodnik litewski
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Botwinka
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Niektórzy nie potrafią wyobrazić sobie wiosennego stołu bez zupy botwinkowej. Świetnie smakuje w...
Risotto z botwinką
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Botwinka
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Delikatna botwinkowa zupa, którą można serwować na ciepło oraz w formie chłodnika. Bez problemów...
Lekka botwinka
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.

Ciekawostki i porady

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BotwinaBotwina

Do czego użyć botwiny poza kultowym już chłodnikiem? Sposobów na jej apetyczne przyrządzenie jest mnóstwo, więc wykorzystajcie ją maksymalnie w swoim wiosennym i letnim menu. Mianem botwiny określa się zarówno młode liście, jak i korzenie buraka ćwikłowego. Dodana do potraw, nadaje im niebanalnego wyglądu, a jej smak może śmiało konkurować ze składnikami powszechnie uważanymi za wykwintne.

Dla kogo?

Trudno będzie znaleźć kogoś, kto nie skusi się na chłodnik z botwiny, czyli niezwykle efektowną zupę, która doskonale gasi letnie pragnienie. Jogurt naturalny, ogórek, koperek, szczypiorek, rzodkiewka i botwina – łatwo dostępne składniki pozwolą na stworzenie wyjątkowej kombinacji. Chcecie zaskoczyć domowników? Farsz do gołąbków zawińcie w liście botwiny. Są dużo delikatniejsze od białej kapusty, a na sam ich widok aż ślinka cieknie.

Na jaką okazję?

Dzięki botwinie łatwo będzie przekonać się do tego, że smaczne gotowanie nie wymaga spędzania w kuchni wielu godzin i korzystania z wymyślnych, egzotycznych składników. Swojska botwina to nie tylko chłodnik! Wykorzystacie ją do wybornego risotto, a także wykwintnej sałatki z kozim serem lub malinami. Gotować z pasją można nawet na co dzień i niepotrzebne są do tego duże uroczystości.

Czy wiesz, że?

Nazwa „botwina” często bywa stosowana wymiennie z „boćwiną”. Jest to błąd! Należy pamiętać, że boćwina to liście zupełnie innej odmiany warzywa – buraka liściowego. Rozpoznacie ją po dużych liściach, które cechuje intensywnie czerwony odcień. Łodygi również są widocznie grubsze, a przyrządzać je można podobnie jak szparagi.

Dla urozmaicenia:

Nieoczywistym sposobem podania botwiny jest zrobienie z niej koktajlu. Można ją zmiksować z wodą, napojem kokosowym lub kefirem. Smak doskonale przełamie sok z cytryny. Dla wzbogacenia mikstury warto dodawać także jarmuż, seler naciowy, jabłka, gruszki, banany, ananasy i pomarańcze.