Przepisy z botwiny
14 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Botwina
Do czego użyć botwiny poza kultowym już chłodnikiem? Sposobów na jej apetyczne przyrządzenie jest mnóstwo, więc wykorzystajcie ją maksymalnie w swoim wiosennym i letnim menu. Mianem botwiny określa się zarówno młode liście, jak i korzenie buraka ćwikłowego. Dodana do potraw, nadaje im niebanalnego wyglądu, a jej smak może śmiało konkurować ze składnikami powszechnie uważanymi za wykwintne.
Dla kogo?
Trudno będzie znaleźć kogoś, kto nie skusi się na chłodnik z botwiny, czyli niezwykle efektowną zupę, która doskonale gasi letnie pragnienie. Jogurt naturalny, ogórek, koperek, szczypiorek, rzodkiewka i botwina – łatwo dostępne składniki pozwolą na stworzenie wyjątkowej kombinacji. Chcecie zaskoczyć domowników? Farsz do gołąbków zawińcie w liście botwiny. Są dużo delikatniejsze od białej kapusty, a na sam ich widok aż ślinka cieknie.
Na jaką okazję?
Dzięki botwinie łatwo będzie przekonać się do tego, że smaczne gotowanie nie wymaga spędzania w kuchni wielu godzin i korzystania z wymyślnych, egzotycznych składników. Swojska botwina to nie tylko chłodnik! Wykorzystacie ją do wybornego risotto, a także wykwintnej sałatki z kozim serem lub malinami. Gotować z pasją można nawet na co dzień i niepotrzebne są do tego duże uroczystości.
Czy wiesz, że?
Nazwa „botwina” często bywa stosowana wymiennie z „boćwiną”. Jest to błąd! Należy pamiętać, że boćwina to liście zupełnie innej odmiany warzywa – buraka liściowego. Rozpoznacie ją po dużych liściach, które cechuje intensywnie czerwony odcień. Łodygi również są widocznie grubsze, a przyrządzać je można podobnie jak szparagi.
Dla urozmaicenia:
Nieoczywistym sposobem podania botwiny jest zrobienie z niej koktajlu. Można ją zmiksować z wodą, napojem kokosowym lub kefirem. Smak doskonale przełamie sok z cytryny. Dla wzbogacenia mikstury warto dodawać także jarmuż, seler naciowy, jabłka, gruszki, banany, ananasy i pomarańcze.