Amur po rybacku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Amur po rybacku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

150 mililitrów

1 szczypta

2 sztuki

40 gramów

1 pęczek

100 gramów

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyszczonego i wypatroszonego amura umyj, a następnie przekrój wzdłuż na połówki. Usuń ości i pokrój ukośnie na porcje.

Krok 2

Posyp pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Pozostaw w chłodnym miejscu na 30 minut.

Krok 3

Posól rybę, oprósz mąką i podsmaż. Zostaw ją na patelni.

Krok 4

Jajka wybij ze skorupek, ubij i dodaj do śmietanki. Roztrzep trzepaczką.

Krok 5

Koperek posiekaj i dodaj wraz z szyjkami do śmietany.

Krok 6

Sosem zalej amura i podgrzej na patelni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Amur po rybacku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Amur po rybacku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Amur po rybacku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Amur po rybacku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Amur po rybacku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Amur po rybacku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Amur po rybacku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Amur po rybacku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej