Babka czarno-biała przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Babka czarno-biała

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

10

heart
11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

198 osób wydrukowało

Pobierz pdf

166 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

1 sztuka

1 szklanka

4 sztuki

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 szczypta

1.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię, cukier i żółtka utrzeć na białą masę.

Krok 2

Dodać cukier waniliowy, sok z cytryny i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Krok 3

W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem.

Krok 4

Połowę ciasta przełożyć do wysmarowanej formy, a do reszty dodać kakao i wymieszać.

Krok 5

Piec ok. godziny w 180 stopniach.

Krok 6

Zawsze dla pewności sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka czarno-biała - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka czarno-biała - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka czarno-biała - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka czarno-biała - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka czarno-biała - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka czarno-biała - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka czarno-biała - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babka czarno-biała - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej