
Składniki
2 szklanki
1 sztuka
1 szklanka
4 sztuki
1 łyżeczka
1 opakowanie
1 szczypta
1.5 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kasię, cukier i żółtka utrzeć na białą masę.
Krok 2
Dodać cukier waniliowy, sok z cytryny i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 3
W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem.
Krok 4
Połowę ciasta przełożyć do wysmarowanej formy, a do reszty dodać kakao i wymieszać.
Krok 5
Piec ok. godziny w 180 stopniach.
Krok 6
Zawsze dla pewności sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























