Babka czarno-biała przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Babka czarno-biała

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

10

heart
11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

198 osób wydrukowało

Pobierz pdf

166 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

1 sztuka

1 szklanka

4 sztuki

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 szczypta

1.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię, cukier i żółtka utrzeć na białą masę.

Krok 2

Dodać cukier waniliowy, sok z cytryny i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Krok 3

W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem.

Krok 4

Połowę ciasta przełożyć do wysmarowanej formy, a do reszty dodać kakao i wymieszać.

Krok 5

Piec ok. godziny w 180 stopniach.

Krok 6

Zawsze dla pewności sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka czarno-biała - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka czarno-biała - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka czarno-biała - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka czarno-biała - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka czarno-biała - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka czarno-biała - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka czarno-biała - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babka czarno-biała - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej