Babka czarno-biała przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Babka czarno-biała

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

10

heart
11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

198 osób wydrukowało

Pobierz pdf

166 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

1 sztuka

1 szklanka

4 sztuki

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 szczypta

1.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię, cukier i żółtka utrzeć na białą masę.

Krok 2

Dodać cukier waniliowy, sok z cytryny i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Krok 3

W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem.

Krok 4

Połowę ciasta przełożyć do wysmarowanej formy, a do reszty dodać kakao i wymieszać.

Krok 5

Piec ok. godziny w 180 stopniach.

Krok 6

Zawsze dla pewności sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka czarno-biała - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka czarno-biała - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka czarno-biała - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka czarno-biała - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka czarno-biała - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka czarno-biała - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka czarno-biała - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babka czarno-biała - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej