
Składniki
200 gramów
100 gramów
50 gramów
200 gramów
1 sztuka
300 gramów
20 gramów
10 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Maliny i orzechy pistacji pokrusz do miski.

Krok 2
Kaszę jaglaną zalej sokiem kokosowym i ugotuj do miękkości. Do gorącej kaszy dodaj wiórki kokosowe i tłuszcz, dokładnie wymieszaj, przełóż na blaszkę wyłożoną pergaminem i dociśnij.

Krok 3
Daktyle zmiksuj z odrobiną wrzątku, powstałą masę wyłóż na wierzch białej masy kokosowej. Batony pokrój na mniejsze kawałki 3 na na 8 cm.

Krok 4
Czekoladę rozpuść mieszając jednocześnie z pozostałą częścią soku kokosowego, powstałą kuwerturą posmaruj wierzch batonów. Batony udekoruj pokruszonymi kawałkami malin i zielonymi orzechami pistacji.


Dobra rada:
Daktyle możesz zastąpić zmiksowanymi figami.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Batony kokosowe
Batony kokosowe nie tylko znakomicie smakują, ale też wyglądają nad wyraz apetycznie. Wszystko za sprawą oryginalnej posypki złożonej z pistacji oraz malin. Domowe batony kokosowe sprawdzą się idealnie jako propozycja deserowa. W sam raz na kameralne spotkania w gronie najbliższych i większe uroczystości.
Dla kogo?
Przepadacie za owocowymi smakami? W takim razie przepis na batony kokosowe miejcie zawsze pod ręką. Kokos wprowadza egzotyczne nuty, które są równoważone bardziej swojskimi, lokalnymi malinami.
Na jaką okazję?
Domowe batony kokosowe warto przygotowywać, gdy przychodzi ochota na coś słodkiego. Nie potrzeba specjalnego pretekstu. Świetnie smakują z filiżanką popołudniowej herbaty lub szklanką własnoręcznie zrobionej lemoniady.
Czy wiesz, że?
Liofilizowane maliny mogą brzmieć dość abstrakcyjnie. Do niedawna tego typu żywność była dostępna głównie w sklepach turystycznych. Procesy, którym poddawane są produkty, sprowadzają się do usunięcia z nich wody, zamrożenia i szybkiego wysuszenia.
Dla urozmaicenia:
Do dekoracji kokosowych batonów możecie wykorzystać ziarna maku, płatki migdałowe i jagody goji.