Bezglutenowe kruche ciasteczka z Nutellą

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

0.5 kilograma

2 sztuki

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię posiekać na kostkę.

Krok 2

Zmieszać z mąką (uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia).

Krok 3

Dodać śmietanę i 2 żółtka.

Krok 4

Wszystko dokładnie zagnieść w kule i odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.

Krok 5

Po godzinie wyjąć, rozwałkować dość cienko i wykroić kółka. Uwaga: ciasto bezglutenowe lubi się łamać, więc najlepiej kłaść Nutellę na wycięte kółko i przykryć drugim.

Krok 6

Zlepić rogi ciastka i posmarować rozbełtanym jajkiem.

Krok 7

Piec w temperaturze 180 - 200 stopni C (mąka bezglutenowa lubi być pieczona w 200 stopniach) ok. 15 - 20 minut.

Użytkownik Moje Ciasto

Dobra rada:

Upewnij się, że wszystkie użyte składniki są bezglutenowe.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bezglutenowe kruche ciasteczka z Nutellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bezglutenowe kruche ciasteczka z Nutellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bezglutenowe kruche ciasteczka z Nutellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bezglutenowe kruche ciasteczka z Nutellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bezglutenowe kruche ciasteczka z Nutellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bezglutenowe kruche ciasteczka z Nutellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bezglutenowe kruche ciasteczka z Nutellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bezglutenowe kruche ciasteczka z NutelląBezglutenowe kruche ciasteczka z Nutellą

Bezglutenowe kruche ciasteczka z nutellą to doskonała alternatywa dla czekoladowych wypieków. Wystarczy, że zamiast mąki pszennej użyjesz gryczanej, jaglanej lub ryżowej, a następnie połączysz ją z pozostałymi składnikami (kostką do pieczenia, śmietaną i jajkiem). Pamiętaj jednak, by ciasto  było dobrze schłodzone – należy je odstawić na minimum godzinę do lodówki. Po tym czasie, cienko je rozwałkuj i wykrój kółka za pomocą szklanki. Ze względu na to, że bezglutenowe ciasto może się łamać, na wycięte kółko połóż odrobinę nutelli i przykryj je drugim. Gotowe wypieki posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz do momentu, aż się zarumienią. Przepis możesz odrobinę modyfikować, np. dodając do masy ulubione bakalie: rodzynki, płatki migdałów lub orzechy włoskie. Doskonałymi dodatkami do nich będą także czekoladowa polewa lub lukier. Choć gorące ciastka świetnie smakują z mlekiem, możesz je również podać z kubkiem kawy zbożowej lub herbatą. Przygotuj pyszne ciasteczka z nutellą i podziel się z nami swoją opinią.