Bezglutenowy piegusek

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

200 gramów

1 łyżeczka

130 gramów

4 sztuki

0.3 szklanki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddzielić białka od żółtek.

Krok 2

Białka z dodatkiem soli ubić na sztywną pianę, dodać kolejno cukier i dalej ubijać.

Krok 3

Potem dodać żółtka, rozpuszczoną i ostudzoną Kasię, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mak.

Krok 4

Wszystko delikatnie i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.

Krok 5

Ciasto przełożyć do wysmarowanej formy.

Krok 6

Piec w piekarniku w temperaturze około 180 °C przez 40-45 minut.

Użytkownik Moje Ciasto

Dobra rada:

Upewnij się, że wszystkie użyte składniki są bezglutenowe.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bezglutenowy piegusek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bezglutenowy piegusek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bezglutenowy piegusek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bezglutenowy piegusek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bezglutenowy piegusek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bezglutenowy piegusek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bezglutenowy piegusek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kapuśniak z wołowiną
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bezglutenowy piegusekBezglutenowy piegusek

Jeśli lubisz ciasta z makiem, koniecznie wypróbuj przepis na bezglutenowy piegusek. Zamiast mąki pszennej i zwykłego proszku do pieczenia, użyj ich bezglutenowych odpowiedników. Wszystkie składniki, w tym zmielony mak, dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis odrobinę modyfikować, np. dodając do masy drobno posiekane orzechy czy czekoladę. By podkreślić smak i aromat wypieku, wykorzystaj również olejek cytrynowy, migdałowy lub pomarańczowy. Następnie gotowe ciasto przełóż do natłuszczonej uprzednio formy i piecz w nagrzanym do 180° C piekarniku przez kilkadziesiąt minut. Chcesz, by ciasto było wyjątkowo wilgotne i miękkie? W takim razie, dodaj do niego odrobinę soku z pomarańczy. Pamiętaj, że z gotowego ciasta zrobisz także kruche ciastka, np. za pomocą szklanki lub foremek. Żeby przełamać ich słodycz, podawaj je z plastrami soczystej czerwonej pomarańczy. Teraz Twoja kolej – pobierz listę składników i przygotuj ten bezglutenowy piegusek. Do dzieła!