
Składniki
1 łyżka
1 gram
1 gram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
a początek z krówek (takie cukierki, niegdyś bardzo popularne, kleją się w ustach) zdejmujemy papierki. Wrzucamy je do garnka, do nich dokładamy masło i kakao, a następnie stawiamy je na małym płomieniu i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się składników, ciągle mieszając. Kulki wsypujemy do dość sporej miski i polewamy gorącą jeszcze masą. Mieszamy szybko i dość dokładnie, najlepiej tak by masa dobrze pokryła kuleczki. Łyżką nakładamy wszystko do foremek, tak by powstały nam ładne i zgrabne ciastka. Odstawiamy całość w chłodne miejsce i czekamy na wystygnięcie. Życzymy jak zwykle smacznego.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej